fredag 21. mai 2010

Ny broderkirke

Dagsrevyen 21 i går, 20. mai, viste et innslag fra Porsgrunn, der det blir innviet en serbiskortodoks kirke i løpet av pinsen. Innslaget i Dagsrevyen 21 kan ses her:
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/637471. Selve innslaget fra Porsgrunn starter etter 18 min. 30 sek.; det er bare å skyve framdriftsindikatoren til rett tid.
Det gjorde inntrykk på meg å se innslaget. Her hvor jeg bor, er det et betydelig innslag av serbere i befolkningen, og det var nesten overraskende at den første serbiskortodokse kirken i Norge utenfor Oslo blir liggende i Porsgrunn og ikke her i Askim.
Jeg gledet meg over nyheten om den nye kirken, og jeg gjorde derfor noen søk på Internett etter mer informasjon. Det viser seg at Den serbiskortodokse kirke har en egen organisasjon i Norge, Srpska Pravoslavna Crkva, og organisasjonen driver nettstedet vasilijeostroski.no. I en egen nyhetsartikkel med bildeserie kan vi lese om bygningen i Porsgrunn, som organisasjonen har kjøpt og innredet som kirke. Navnet på menigheten er tydeligvis Sv. Ciril i Metodij.
Det er forøvrig ganske morsomt å se bynavnet "Porsgrunn" stavet "Пошгрун", men slik tar det seg ut på serbisk og, om man vil, på russisk.
Det er enda et nytt trekk i min nye mentalitet at jeg gleder meg over kirkeetableringer. I all min lesing det siste halvannet året har jeg forstått at båndene mellom de ortodokse kirkene og Den katolske kirke er atskillig tettere enn mellom noen av disse to og de protestantiske kirkene. Når vi i tillegg tar med at jeg kjenner atskillige serbere her på mitt hjemsted og sågar forholder meg til barna deres på skolen, skaper det et lite brorskap i det minste på religiøs basis.
En underlig opplevelse; tenk, når Askims serbere og jeg går til messe i hver vår kirke, har jeg mer til felles med dem enn med mine heilnorske kolleger når de går til julegudstjeneste i Askim kirke! Derfor ønsker jeg Den serbiskortodokse kirke i Norge alt godt og Guds velsignelse over kirken i Porsgrunn!

4 kommentarer:

 1. "I all min lesing det siste halvannet året har jeg forstått at båndene mellom de ortodokse kirkene og Den katolske kirke er atskillig tettere enn mellom noen av disse to og de protestantiske kirkene."

  Sant, sant.
  De er jo apostoliske, og det tror jeg betyr mye.

  SvarSlett
 2. Det var litt artig vinkling for en eks-jugoslav som aldri har oppfattet noen nærhet mellom disse kirkesamfunnene. I såfall må det ha foregått i det skjulte, og på teologisk plan, slik troslivet generelt fungerte i kommunistisk tid.

  SvarSlett
 3. Interesant,takk for linken. Fikk ikke med meg dette på Dagsrevyen, og har ikke hørt om det heller. Kommer nok til å ta meg en tur.

  SvarSlett
 4. Takk for alle de tre kommentarene!
  Til kommentaren fra Anonym vil jeg bemerke at jeg kan forestille meg avstanden mellom kroatenes og slovenernes katolske kirke på den ene siden og serbernes ortodokse på den andre gjennom mange tiår med et styre der kirkelig tilhørighet offisielt ikke var noe man snakket om.
  Motsetninger og ulikheter mellom folkene i ex-Jugoslavia er et felt som vi skandinaver ikke har noen forutsetning for å forstå fullt ut, ikke på noe stadium i historien. Mine uttalelser i dette innlegget er derfor basert på generelle likheter mellom katolsk og ortodoks lære.
  Denne presiseringen var sikkert unødvendig, men jeg har så stor respekt for egenarten hos de ulike folkene i det tidligere jugoslaviske landområdet at jeg nødig vil late som om jeg vet noe som helst om dem som ikke de selv vet mye bedre. En spesiell takk for din kommentar, Anonym!

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter