torsdag 11. mars 2010

På forsiden av Dagbladet

I dag så vi et bilde av Pave Benedict XVI fylle nesten hele forsiden av Dagbladet. Vår pave, vår egen Benedict, som blikkfang i salgsstativene for landets nest største avis.
Det var ingen glede å se Paven pryde Dagbladet i dag, ikke engang for norske katolikker. Bildet betydde at nå, omsider, er skandalen med seksuelt misbruk av barn i kirkelig sammenheng blitt stor, omfattende, at Dagbladet fant det hensiktsmessig å spandere forsiden på saken.
Jeg har lenge tenkt at jeg måtte skrive et innlegg på denne bloggen om mine tanker når jeg leser om denne ganske riktig voksende misbrukssaken. Først var det Irland, deretter Tyskland. Snart dukket det opp saker også i Østerrike, og sannelig viste det seg for et par uker siden at en ansatt i selveste Vatikanet har vært involvert i formidling av prostituerte, uten at dette tilhører samme saksforhold.
Dagbladet har spart forsiden helt til Pavens person kunne trekkes inn i opprullingen av skandalene. I dag hadde avisen nemlig klart å finne en forbindelse mellom misbrukssaken og Pave Benedicts bror. Altså ikke Paven selv, men broren, såvidt det var. Nærmere kan ikke engang Dagbladet regne med å komme, og beskriver på sine nettsider i dag hvordan Benedicts bror, Georg Ratzinger, kan settes i forbindelse med skandalen, en forbindelse som riktignok er løs, søkt og perifer, men klar nok for Dagbladet:
"Også pave Benediks XVIs eldste bror, Georg Ratzinger, er dratt inn i saken, siden han jobbet ved en av skolene hvor rektoren skal ha forgrepet seg."
(Teksten er kopiert fra Dagbladet; stavefeilen i Pavens navn er derfor avisens og ikke min.)
Vi får nevne at Georg Ratzinger er 86 år gammel og neppe har hatt noen jobbmessig forbindelse med den omtalte skolen på noen år.

Jeg skal ikke på noen måte bagatellisere den tragiske skandalen som har rystet Den katolske både innenfra og utenfra siden rapporter om saken begynte å fylle mediene i fjor høst. Det finnes ikke forsvar for handlingene som er begått gjennom mange år. Det er dypt beklagelig for Kirken at slikt har foregått, og jeg syntes det vitnet om ansvar for både overgripere og ofre da Paven hadde møte med ledere for Kirken i Irland for noen måneder siden. Etter den tid har skandalen dessverre bare vokst ved at tilsvarende saker har kommet for en dag i flere andre land.
Det er spesielt gripende når barn har vært utsatt for lidelse og fornedrelse. Noen har spurt meg hvordan jeg ser på dette, jeg som er et såpass ferskt medlem av Kirken og virkelig har til hensikt å gå inn for dette for resten av mitt liv. Svaret er enkelt og naivt i noens øyne, men positivt og fokusert i andres: Jeg bryr meg kun om hva Kirken betyr og kommer til å bety for meg personlig. Den står for meg som noe godt og byggende, og det er mer enn nok for meg.
Den katolske kirke er verdens største, organiserte trossamfunn. Den er dermed også verdens største folkebevegelse. Det ville vært utenkelig at en organisasjon som omfatter 20 prosent av verdens befolkning, skulle være fri for negative og kriminelle elementer, selv blant lederskapet. Det er både beklagelig og uheldig at slikt er tilfellet, men det forstyrrer ikke mitt bilde av Kirken i verden og historien. Jeg var inne på tilsvarende argumentasjon i innlegget "Himmelsk logikk" for et par måneder siden.
Det riktig tragiske så vi på forsiden av Dagbladet i dag, et forsøk på framstille den aldrende Pavens person som skyldig i noen av overgrepene eller i det minste i fortielsen av dem. Både Kirken og Pave Benedict fortjener bedre, også fra Dagbladet og andre norske medier.

7 kommentarer:

  1. Av dagbladet kan en vel ikke vente seg noe annet,men Vårt Land er ikke stort bedre. Hele saken er dypt tragisk , og en må bare håpe at de skyldige får sin straff. Det er også tragisk at det skaper et vrangbilde av Kirken utad , for dem som ikke kjenner den. Men Kirken "har vært ute en vinterdag før",og vil nok bestå lenge etter at denne saken er glemt. Vi ber jo hver søndag :"se ikke på våre synder ,men på din Kirkes tro..." Hadde Kirken vært menneske skapt,ville den nok ha gått under for lenge siden.(Sender med diktet Kyrie.)

    KYRIE
    Herre vi har syndet meget,
    se til oss i miskunn ned
    til dypet av våre hjerter
    der bare du kan se.

    Se dem vi ikke mettet
    alle vi ikke så
    Fordi det oss ikke gavnet
    å tenke på dine små.

    Miskunn deg over oss Herre,
    vår syndeskyld den er stor
    tilgi oss at vi ikke
    lyttet til dine ord.

    Tilgi vår egoisme,
    vår svakhet, unnfallenhet.
    Fyll oss med kjærlighet Herre,
    den du eier fra evighet.

    Rens våre angrende hjerter,
    gi oss din bryllupsdrakt,
    og gjennom ditt kjærlighetsoffer
    forny oss i nådens pakt.

    SvarSlett
  2. IHa, du uttrykker deg slik at det blir helt tydelig at du vet hvordan en fersking som jeg opplever det å se Kirken bli uthengt mer enn det som er rettmessig. Vi konvertitter må nok leve med en hel del tilfeller av maktesløs sorg over framstillingene av Den katolske kirke i norske medier. Godt å kunne gi hverandre støtte, tross alt!
    Diktene dine, både dette og andre du har bidratt med, tar jeg vare på i egne filer til senere oppmuntring og trøst!
    Tusen takk!

    Vennlig hilsen
    Inventus

    SvarSlett
  3. Du tenker og reagerer helt riktig på dette, synes jeg. En trøstende tanke kan også være at dette ikke er spesifikt katolsk, men derimot spesifikt menneskelig, jfr. samme type overgrep i for eksempel norske barnehjem. Det er statistisk sett usannsynlig at den katolske kirke, som vel omfatter noe sånt som 20 % av menneskeheten, ikke skal rammes av slike ting.
    Når det gjelder Irland spesielt, må jeg tenke på William Butler Yates, som i et av sine mest kjente dikt ("Easter 1916") karakteriserer Irland som "a terrible beauty". En stor poets glimrende beskrivelse.

    SvarSlett
  4. Ja, man finner utro tjenere i alle kirkesamfunn såvel som i de profane. Det var ikke lenge siden vi hørte at det var registrert 300 anmeldelser om lignende forbrytelser innen kristne grupperinger bare de siste 13 år i lille Norge - hvis jeg husker riktig. DET er dårlig statistikk det.

    Men jeg sier som Paven: "Det er utålelig".

    SvarSlett
  5. Ettersom dette var første gang jeg kommenterte en aktuell sak om Den katolske kirke i norske media, er det både hyggelig og betryggende å få støtte fra solide folk som Tehme Melck og rootsman. Denne saken er det bare én mening om. Takk skal dere ha!

    Vennlig hilsen
    Inventus

    SvarSlett
  6. Husker jeg en gang tilfeldigvis hørte en preken. Det er en del år siden nå, men jeg mener det var pater Olav Muller som holdt den. Dette var rett etter medieoppslagene om overgrep gjort av katolske prester i USA.

    Den gamle pateren snakket om denne saken, beveget, så ut over menigheten og spurte:

    - Hva skal vi gjøre med all denne menneskelighet?

    På meg gjorde dette et stort inntrykk. Han sa ikke "umenneskelighet", som moderne mennesker i vest helst gjør - de som ikke har noe forhold til det båndet som eksisterer mellom oss alle, de som tror de kan distansere seg selv fra nedrige handlinger gjort av andre, og slik utradere sin egen skyld.

    Katolikkene og de ortodokse erkjenner imidlertid et slik brorskap.

    SvarSlett
  7. Svært innsiktsfull og tankevekkende kommentar, ulv! Sitatet fra den kjente pater Müller er breddfullt av visdom, og din konklusjon viser kontrasten mellom på den ene side katolikker og ortodokse og på den annen side moderne, vestlig og verdslig mentalitet.
    For meg bidrar denne kommentaren til å kaste nytt lys over det katolske menneskesynet. Takk for godt bidrag!

    Vennlig hilsen
    Inventus

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter