onsdag 23. september 2009

Santa Maria Maggiore


Forrige uke i Roma ga mulighet for en hel rekke kirkebesøk. Et par av besøkene var gitt på forhånd, og disse vil jeg nå fortelle om i 2 relativt korte blogginnlegg.
Den første katedralen vi var innom, var den berømte Basilica di Santa Maria Maggiore. Katedralen ligger på en høyde nær Termini, som er Romas viktigste jernbanestasjon.
Dette var forrige søndag formiddag, og vi var så heldige å komme inn i katedralen bare et par minutter før høymessen skulle begynne. Om vårt besøk i Roma var aldri så godt planlagt i seg selv, var innholdet prisgitt spontane innfall. Det var derfor meget lett å bli enige om å bli værende i Santa Maria Maggiore under hele messen og delta aktivt slik vi gjør hjemme.
Det ble en meget vakker opplevelse, ikke minst fordi katedralen i seg selv er noe av det vakreste og mest gjennomført utsmykkede som finnes. Vegger, tak og gulv er komplett dekket av mosaikk og fresker i fint avstemte farger, og bildene setter i sving fantasien innenfor de ulike bibelske episodene som kunstverkene framstiller.
Som tidligere var det enkelt å følge gangen i messen selv om våre kunnskaper i italiensk har sin begrensning. Under fredshilsenen la vi merke til en mer enn alminnelig vennlig og imøtekommende holdning fra dem som vi håndhilste på. Slikt gjorde det godt å være til stede selv om merkelappen TURIST sikkert sto skrevet utenpå oss.
Grunnen til at Santa Maria Maggiore sto så høyt opp på ønskelisten, er innlegget fra 6. april på bloggen Katolsk i hodet. Her siterer bloggeren Tehme Melck fra en av Kjell Arild Pollestads bøker hvor han forteller om sin gjennomgripende opplevelse nettopp i denne katedralen. Konklusjonen hos Pollestad var, ifølge nevnte blogg: "Her er Gud."
Slik artet det seg også for meg, eller for oss begge, om enn ikke fullt så sterkt og vendepunktskapende som hos Pollestad. Skjønnheten, det kjærlighetsfulle uttrykket i dekorasjonene og den milde, klare klangen i kirkerommet gjør Santa Maria Maggiore til en kirke man kommer ut av som et litt mer ydmykt menneske.

Se ellers flere bilder fra samme katedral på den glimrende, svenske bloggen Oroa dig inte - Gud finns nog.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter