søndag 27. september 2009

Santa Maria Sopra Minerva

På Piazza della Minerva i Roma står en selsom statue, en babyelefant med en enorm obelisk loddrett fastsurret på ryggen. Fra statuen ser man østveggen av Pantheon mindre enn hundre meter unna, og bak statuen er inngangen til Romas eneste gotiske kirke, Santa Maria Sopra Minerva.
Vel inne i kirken gjenkjenner man straks de gotiske trekkene i form av høye, slanke søyler, spisse buer og enorm takhøyde.
Katedralen skinner på innsiden. Alt lys er slukket, men sola som stråler inn gjennom vinduer og glassmalerier, reflekteres av gulvflaten og de polerte marmorsøylene slik at det formelig glitrer høyt og lavt inne i kirken.
I taket utnyttes de spisse buene til å lage triangler med en vakker, blå bunnfarge som om taket viser vinduene til himmelen. I hvert triangel i hovedskipet er det malt en bibelsk figur.
Som i alle de andre katedralene vi opplevde i Roma, er utsmykning og dekorasjoner slående vakre og uttrykksfulle også her. Størst oppsikt vekker en Maria-figur med barnet på armen, Sammen holder de en rosenkrans i hendene. Figuren er plassert langt bak i kirken, og det står benker og knefall foran den for at folk skal følge den umiddelbare trangen til å falle på kne og be i møtet med figuren.
Størrelsen på kvinneskikkelsen er minst 1,5 av normal størrelse. Likevel er kvinnens milde ansikt og saktmodig, nedslåtte blikk med på å gi et inntrykk av alvor og ydmykhet. Øynene hennes møter aldri oss som står nede på gulvet og kikker opp; blikkets fokus blir borte for oss.
Maria-statuen er uutgrunnelig. På sokkelen under står det Regina SS. Rosarii - Dronningen av den hellige Rosenkransen.
Jeg fotograferte statuen, allerede der sikker på hva jeg ville bruke bildet til: Fra i dag av, etter at dette innlegget er lastet opp, vil dette bildet representere min profil som Inventus på denne bloggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter