mandag 21. desember 2009

Advent i Stockholm

Så er årets Stockholmstur over. Det ble en opplevelsesrik tur med utstrakt sosial omgang, besøk ved utendørs julemarkeder på ulike åpne plasser i sentrum, stimulerende restaurantbesøk og feiring av messe i Katolska Domkyrkan.
I dag vil jeg bare helt kort gi en oppsummering av tanker underveis. Messen i Domkyrkan var nemlig så spesiell at den må få egen omtale, noe som sannsynligvis kommer i morgen, tirsdag.
I dag derimot, åpner jeg med et bilde av Medborgarplatsen på Södermalm fredag kveld 18. desember. Det var snø i Stockholm, og mer skulle det bli. Etterhvert ble det nesten uframkommelig i Götgatan, som går på skrå i forgrunnen av dette bildet. I bakgrunnen til venstre ses inngangen til Söderhallarna, et kjøpesenter med ekte atmosfære. Nå ved innspurten før jul kan man lett gå lei av all standardreklamen i de store svenske butikkjedene som finnes i like stor grad i Norge som i Sverige. Det er ingen forskjell på H&M i Stockholm og Oslo. Derfor virker Söderhallarna så interessante. Her er nesten utelukkende spesialforretninger med et internasjonalt preg. Derfor glir den store kjeden Indiska naturlig inn som den eneste butikkjeden av et visst format; alle de andre butikkene i Söderhallarna har preg av "sjapper" med spennende vareutvalg. Til og med Systembolaget - det svenske Vinmonopolet - har en spesialforretning med salg av bare vin i dette senteret.
Det 2. bildet ovenfra viser innsiden av senteret, nemlig Saluhallen i første etasje. Her fins delikatesser av alle slag; en gourmet kan gå helt amok over de lekre diskene.
Under vår vandring lørdag ettermiddag var det fullt av folk. Ute var det kaldt, og en uhyggelig østavind gjorde det utrivelig på de fleste steder utendørs. Likevel fant vi veien til julemarkedet på Stora Torget i Gamla Stan. Her er det fullt av boder med masse festlige ting å se på og eventuelt kjøpe, og i en hel del boder selges tradisjonelle, svenske matvarer som ost, pølser, knekkebrød og søtsaker. Turistandelen blant de besøkende er svært høy, så her gled vi inn som to i mengden.
Det mest interessante er imidlertid en av bygningene som omkranser Stora Torget med alle julebodene. Denne bygningen huser Svenska Akademien, denne eksklusive forsamlingen av 18 intellektuelle som hvert år tildeler Nobelprisen i litteratur, økonomi, biologi og fysikk til kapasiteter som har gjort seg fortjent til den.
Jeg sto en liten stund med ryggen mot julebodene og stirret opp mot ordene SVENSKA AKADEMIEN høyt over inngangen til bygningen, og jeg tenkte at der inne har den store, katolske forfatteren Torgny Lindgren sin faste jobb. Her møter Akademiens ständige sekreterare - Peter Englund, som nylig avløste den sterkt profilerte Horace Engdahl - for å opptre for all verdens TV-kameraer én gang i året slik vår egen Torbjørn Jagland gjør på Nobelinstituttet i Oslo. Hit, til plassen foran en av de mest kjente bygningene i hele Sverige, strømmer turister i hele desember måned for å kjøpe älgkorv og hjortronsylt. Tenk hvor tett det er mellom ulike interesser i verden!
Da vi kom tilbake til hotellet lørdag ettermiddag etter en lang vandring mellom julemarkedene, tok vi en sving bortom Katolska Domkyrkan, som lå bare noen titalls meter fra hotellet vårt. Kirken var åpen, og vi kikket inn. Den var stor og høytidelig, enkelt men vakkert utsmykket.
Kirken består tydeligvis av en eldre og en nyere del. På bildet til venstre ser vi den gamle delen med hovedinngangen. Den nyere delen er oppført i forlengelsen av den gamle slik at den totale lengden på kirkeskipet er ganske formidabel.
Søndag kl. 11.00 var det høymesse her, og som sagt: Dette ble en usedvanlig fin opplevelse. Detaljer fra inntrykkene under messen vil som nevnt være tema for blogginnlegget i morgen, tirsdag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter