mandag 7. desember 2009

Utdrivelsen av ParadisDen 21. november skrev jeg i innlegget "Ressurser i kjelleren" at jeg i et lager på skolen hadde kommet over en samling med gamle plansjer til bruk i det tidligere kristendomsfaget. Jeg la ut et foto av en av plansjene og beskrev det som møtet mellom Jesus og Pontius Pilatus der Pilatus uttaler "Ecce homo!" I dag fikk jeg bekreftet dette inntrykket: Plansjens tittel er ganske riktig "Jesus og Pilatus".
I formiddag rakk jeg å granske stativet med plansjene i skolens underetasje litt mer inngående og fant ut at det er over 50 plansjer med religionshistoriske motiver i samlingen. I tillegg kommer et enda større antall plansjer innen naturfag, geografi og historie. Plansjene som framstiller bibelhistorien, er datert 1906! Rettskrivingen i tittelen står i forhold til bildenes høye alder; man blir rent andektig ved å stå overfor så gamle undervisningsmidler.
Jeg lette meg fram til akkurat ett bestemt bilde i dag, og dette bringer jeg i form av et mobilfoto øverst i innlegget. Bildet har tittelen "Uddrivelsen af Paradiset", og ble nevnt i en av kommentarene bloggen fikk til forrige innlegg om disse gamle plansjene.
Vi ser Adam og Eva i forgrunnen, behørig kledd i dyreskinn. Innunder en stein til venstre kryper Slangen; den følger dem ut i verden utenfor Edens hage. Bak de to menneskene står en krets av høyreiste engler med symmetriske vinger og pastellfargene klær. Det er noe eventyrlig transparent over engleskikkelsene; man drømmer seg vekk og hensettes - som den verdslig blaserte mann jeg er - til alvescenene i filmen "Ringenes herre - ringens brorskap". Stående foran plansjen tok jeg meg i å se etter likhetstrekk mellom englene og Kate Blanchett, som spilte alv i den nevnte filmen.
Englene på bildet svever i lav høyde over bakken. Eva vrir hendene i fortvilelse og desperasjon, mens Adam ser seg bedende tilbake. Han bærer et langt redskap på ryggen; det kunne vært en spade, men ligner også et slikt brett som bakere tidligere brukte til å ta brød ut og inn av bakerovnen med. Eller det kan være en åre, hva han nå skal med den, langt der inne på land.
Bak englene er det et ordinært landskap, men det er lyst og mildt bak de høye englevesenene, et område man umiddelbart blir trukket mot. Det er virkelig uttrykksfullhet over bildet, og det burde vært studert inngående med 1. Mosebok for hånden, for her er det nok mye symbolikk.
Jeg gleder meg virkelig over å ha oppdaget skolens 103 år gamle plansjesamling! Det blir ikke siste gang at jeg beriker bloggen med utvalgte illustrasjoner derfra.

3 kommentarer:

 1. Flott, da var jeg plutselig satt nesten 50 år tilbake i tid. Husker godt denne plansjen fra mine første skoleår på en liten landsens skole i Trøndelag.Før senttraliseringens tid.Husker hvordan vi betraktet plansjen mens vi lærte om syndefallet.God gammeldags bibelhistorie som måtte pugges.Har verden gått framover?

  SvarSlett
 2. Hyggelig med gjenkjennelse, ja! Ting som har sittet på netthinnen siden barndommen, har en spesiell verdi.
  Verden har nok gått framover, men ikke alltid på de rette områdene. Denne uttrykksfulle illustrasjonen ville kunne stimulere skolebarn den dag i dag, men ingen lærer med lojalitet til Kunnskapsløftet våger å trekke fram noe sånt i det pregløse RLE-faget som vi underviser i nå til dags.

  Hilsen
  Inventus

  SvarSlett
 3. Nei det er vel så, men hvis kunskapsløftet er et løfte så kanskje,men handler det om å løfte så kan jo ting løftes både opp og ned.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter