fredag 13. november 2009

Kloster under jorda

Illustrasjon: Moss Avis

I morges ble jeg litt stolt over å høre nyhetene på NRK Østfold. Det har vært mye bedrøvelse i det siste, især innen fotballen...
Men altså: I dag ble det referert med stor begeistring et oppslag i Moss Avis: Ved Værne kloster i Rygge, ikke langt fra Moss, har man benyttet geofysisk arkeologi i form av et instrument kalt georadar, og ved hjelp av denne revolusjonerende metoden har man funnet omfattende rester av et johannitterkloster under bakken i den nåværende klosterhagen.
Artikkelen i lokalavisen oppgir ingen årstall, men Wikipedia forteller at årstallene 1190 og 1532 er oppgitt på en bautastein på området.
Nå er altså selve johannitterklosteret fra middelalderen avdekket i den forstand at det beviselig finnes. Avisen forteller dessverre at det neppe vil bli foretatt noen utgravinger på området ettersom det er i privat eie.
Var det ikke nettopp Johannitterne som benyttet en rød fane med hvitt kors, som kong Valdemar av Danmark utropte til danenes egen fane under et slag tidlig på 1200-tallet? Joda, jeg har da lest Jan Guillous Arn-bøker!
For meg er det godt å vite at det finnes såpass betydelige minner etter katolikker her i mitt fylke. Som jeg har vært inne på i andre innlegg, betyr det en hel del at kulturuttrykk fra før reformasjonen ennå har betydning her til lands - kulturuttrykk fra den gangen Norge var katolsk.
Det morsomste med oppslaget i Moss Avis er at dette later til å være en ganske oppsiktsvekkende nyhet, en sensasjon rett og slett. Når hadde vi en sensasjon i Østfold sist? For ikke å si: Når hadde vi sist en katolsk sensasjon i Østfold??!
Er vi riktig heldige, vil funnet kanskje bli nevnt på Dagsrevyen eller TV2-nyhetene i kveld, men det er vel å vente for mye.
Derfor: Les artikkelen i Moss Avis på nettet! God fornøyelse til alle som vet å sette pris på en slik nyhet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter