mandag 19. oktober 2009

Siste skrik

Ifølge Aftenposten ble det sunget sanger av det irske bandet U2 i stedet for salmer under høymessen i Ris kirke i Oslo i går formiddag. Sognepresten uttaler at "...i stedet for å synge for eksempel "Kyrie Eleison", så synger vi "Sunday Bloody Sunday"."
Hvorfor det???
Les hele oppslaget i Aftenposten.
Vi noterer oss at DNK med dette har gjort enda et forsøk på å fornye gudstjenesten.
Ikke et vondt ord om U2, og ikke et vondt ord om den oldkirkelige høymessen heller. Men dette er vel lite annet enn nok et feilslått eksperiment i en luthersk folkekirke på vikende front. Artikkelen avsluttes med en tørr kommentar om at presten er usikker på om dette vil øke besøkstallene i kirken.
Ta en kikk på videoen nedenfor, skru opp PC-lyden og tenk deg inn i Ris kirke en fin høstsøndag. Du trekker pusten for å delta i Kyrie Eleison, og ut kommer dette:

10 kommentarer:

 1. Skrekk og gru!( men U2 er muligens katolske?)

  SvarSlett
 2. He-he! Ja, de fire gutta i U2 har nok i det minste vokst opp som katolikker i utkanten av Dublin, men sangene er ikke særlig katolske i innhold, og musikken er ikke særlig gregoriansk heller, som du hørte...!
  Takk for oppslutningen i kommentaren!

  Hilsen Inventus

  SvarSlett
 3. At sangen ikke passer i en kirke, er jeg enig i, men.- Sangen er ikke en kritikk, av (hellig)dagen, søndag. Sangen er tiltenkt ofrene og dagen,som ble kjent som "Bloddy sunday". I Nord-Irland 20 januar 1972, der 20 mennesker ble drept i en demonstrasjon, av Britiske soldater. Der også den katolske biskopen i Derry, Edward Daly deltok. Ja,U2 er katolske, og de synger.....

  "The real battle yet began (Sunday, Bloody Sunday)
  To claim the victory Jesus won (Sunday, Bloody Sunday
  on"...Tekst "Bloody sunday"

  SvarSlett
 4. Er det ikke littegrann nedlatende da, å dømme kirkens forsøk på å nå flere nord og ned?
  I bunn og grunn kan jeg til dels være enig i at full endring kan være i drøyeste laget men som et tillegg, -hvorfor ikke?
  Forøvrig synes det som om de fleste katolikker nærmest fryder seg over de tomme benkeradene i DNK. -Det dreier seg jo om den samme Gud, bør man ikke ha litt respekt og medfølelse med hverandre?

  SvarSlett
 5. Credo: Det er ikke utenkelig at du og jeg har samme forhold til Bono & Co, men å bytte ut Kyrie med U2 er vel i drøyeste laget. Jeg har inntrykk av at vi er på linje der!

  Anonym: Den norske kirkes bestrebelser på å være kul blir bare morsommere og morsommere! Det er ingen glede å se tomme benkerader, men dette er folkets tause svar på oppfinnsomheten.
  Den katolske messen, som var forbudt i hele Norden i over 300 år, samler fulle kirker mange ganger i uka i alle katolske kirker her i landet. DET er kult, det!

  Vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett
 6. Jeg mener også (om det ikke kom tydelig frem i første kommentar) at U2, ikke passer, hverken i DNKirke eller den katolske kirke, under høymesse. Deres konserter, derimot er glimrende. Alt til sitt bruk.

  SvarSlett
 7. Det må jeg si...
  Det er altså "morsomt" å se noen misslykkes og det selv om de handler i sin beste mening og hensikt.
  Det er kanskje noe i det at den eneste sanne fryd er skadefryd?
  Beklager, her synes jeg dere er fordømmende og smålige.
  Det er skuffende lesning etter alt det gode stoffet som tidligere har preget bloggen, samtidig også helt overflødig og unødvendig å heve seg selv og sin tro på bekostning av andres.

  SvarSlett
 8. Anonym: Din kritikk er seriøs, og jeg har full respekt for den. Faktisk har jeg mer respekt for din kritikk av det jeg skriver enn jeg har av de sprelske påfunnene hos mange protestantiske prester.
  Jeg vil om kort tid skrive et innlegg om problematikken "katolske blogger" contra "blogger skrevet av katolikker". Dette for å klargjøre at rabulister som jeg ikke må tas til inntekt for hva Den katolske kirke eller katolikker i sin alminnelighet står for.
  Jeg vil bl.a. henvise til en uttalelse fra Stockholms Katolska Stift den 14. oktober. Dette sier en hel del om denne problematikken.
  Og, for å holde oss til vårt kjære nabospråk: Jag återkommer!
  Inventus

  SvarSlett
 9. PRESTENS FORKLARING
  Det er spennende med problematisering omkring de liturgiske og musikalske valgene vi gjorde i Ris kirke 18. oktober - men jeg vil utfordre dere til å løfte debatten på dette nettstedet og erstatte skadefryd med argumenter - hybris med ratio.

  Begrunnelsen for bruken av U2-tekster i høymessen kan spores i et mangfold av teologisk arbeid. Jeg vil i denne omgang peke på min kronikk Dagbladet på palmesøndag. Kronikken leser du her:
  http://olejakobloland.blogspot.com/2009/04/bonos-lovsang-til-gud.html

  Dernest kommer det en artikkel i neste utgave av Nytt Norsk Kirkeblad - som utdyper kronikken - og går gjennom punkt for punkt messen som ble holdt i Ris kirke på søndag.

  Anbefales kan også boka "Walk On" av pastor Steve Stockman og Carl Petter Opsahl teologiske hovedfagsoppgave om emnet.

  Jeg kan også legge til at katolikker kontaktet meg etter messen og ville gjerne skape den samme fornyelsen i sin kirke. Det kan også være verdt for dere å oppdatere på den liturgiske fornyelsen som har skjedd i den katolske kirke globalt - ikke minst etter Det annet Vatikankonsil. Et eksempel i så måte er Misa Campesina - som jeg selv har vært med å feire i katolske menigheter i Mellom-Amerika.

  Til orientering: U2 er ikke medlemmer i Den katolske kirke. De er barn av både protestantiske og katolske foreldre - en deling som er en viktig bakgrunn for deres fredsengasjement for konflikten mellom katolikker og protestanter i Nord-Irland.

  SvarSlett
 10. En stor takk til prest Løland for denne redegjørelsen. Dette var nyttig lesning - til og med om U2-medlemmenes biografiske bakgrunn!
  Om det er godt og rett eller ikke å erstatte de opprinnelige hoveddelene i messen med moderne rocktekster, er et spennende tema. Samtidig med at du kan rapportere om katolikker som ønsker seg et lignende eksperiment, finnes det andre katolikker som foretrekker messe i tridentinsk form, altså slik den var før det 2. vatikankonsil.
  Uansett vil jeg takke for at du ville delta i denne argumentasjonen!

  Vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter