lørdag 23. januar 2010

Himmelens dronning

For ca 10 dager siden skrev jeg at jeg var i gang med å lese boka "Himlarnas Drottning - Guds moder i Guds ord" av Scott Hahn. Jeg lovet å komme tilbake med en omtale av boka når jeg hadde lest den, og denne omtalen kommer her:
Forfatteren Scott Hahn er professor i teologi ved Franciscan University i Steubenville, Ohio. Han var opprinnelig utdannet prest i et protestantisk kirkesamfunn, men konverterte til Den katolske kirke og har deretter utdannet seg til katolsk teolog.
I boka "Himlarnas Drottning" forsvarer han Den katolske kirkes lære om Jomfru Maria, og han begrunner alle detaljer med bibelske og historiske fakta.
Sentralt i boka står kapittel 12 i Åpenbaringsboken, det som åpner med følgende kjente vers:
"Et stort tegn viste seg på himmelen: en kvinne som var kledd i solen, med månen under sine føtter og med en krans av tolv stjerner på hodet."
Ut fra de ulike skildringene i dette kapittelet viser Scott Hahn Marias posisjon i himmelen og i Guds plan. Han benytter også rangordningen i Israelsfolkets gamle monarki til å forklare Marias posisjon. Hun er "dronningmoren", mor til den sittende regent og monarkiets nestkommanderende. Slik Salomo regjerte side om side med sin mor Batseba, slik er også Jesus konge med sin mor Maria ved sin side. Hahn betrakter dette historiske bildet som svært betydningsfullt:
"...det har aldrig funnits en davidisk kung utan en davidisk drottning: Kungens egen moder, drottningmodern."
Når Maria er dronning, må hun også være kronet, slik et av rosenkransmysteriene innebærer. At hun også ble tatt opp i himmelen ved sin død, forklarer Scott Hahn ved å vise til at det ikke finnes noen grav etter Maria. Hun ble altså aldri gravlagt, fordi hun ble fysisk opptatt i himmelen.
Mangel på bevis for det motsatte blir altså brukt som bevis for det man tror på. Jeg synes likevel "Himlarnas Drottning" er en grundig og troverdig bok, seriøs og teologisk, og denne oppfatningen har jeg ganske sikkert av den grunn at jeg ønsker å la meg overbevise. Scott Hahn klarer det med denne boka, og jeg er såre fornøyd. Framfor alt viser den en rekke eksempler på hvordan katolsk teologi trekker slutninger av bibelske utsagn og beretninger - et stykke god tolkningspraksis.
Jeg trengte å lese denne boka, og den ga meg fullt utbytte. I det siste kapittelet forteller Scott Hahn en personlig opplevelse om hvordan han ble stilt til veggs av sin gamle lærer ved den protestantiske presteutdanningen. Opplevelsen ender med at han i et forunderlig møte med en katolsk prest og forfatter kommer over det siste mulige eksemplaret av en bok som beskriver Marias opptakelse i himmelen, som var nettopp det temaet han ble stilt til veggs med. Boka het forøvrig "The Assumption of Mary" og var skrevet av Kilian Healey, O. Carm (1991). Beretningen er from og bemerkelsesverdig, og den forteller kanskje årsaken til at Scott Hahn ville skrive sin egen bok om "Himlarnas Drottning": Ettersom Healeys utgivelse om dette temaet nå var utsolgt fra forlaget, sørget Hahn selv for å skrive en ny.
Boka er faktisk så spekket av begrunnelser og kildebruk at jeg tror den trenger å bli lest én gang til. Det vil gjøre meg bare godt.

4 kommentarer:

 1. Flott at du likte boka.Som du vet, synes jeg Scott Hahn er topp, og kan ikke få nok.Synes han forklarer alt på en veldig troverdig måte med belegg i bibelen.Det gjelder alle hans bøker synes jeg.Har også hatt stort utbytte av å laste ned program serier med ham fra EWTN.Og ja, bøkene hans tåler p bli lest og lest og lest.

  SvarSlett
 2. Takk igjen for glimrende tips, IHa! Takket være deg har jeg nå lest 2 bøker av Scott Hahn, og jeg deler din oppfatning av hans forfatterevner.
  Takk også for at du fortsatt henger med som leser og kommentator!

  Vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett
 3. Boken du nämner, "The Assumption of Mary" av Kilian Healy, finns nu i svensk översättning (följ länken nedan).
  http://www.catholica.se/Visa_detaljer.asp?BokID=192

  SvarSlett
 4. Takk for opplysningen, Anonym! Dette skal jeg sjekke nærmere.

  Hilsen Inventus

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter