lørdag 2. januar 2010

Mirakelet i Lourdes

Rett før jul nevnte jeg filmen «Mirakelet i Lourdes» i et innlegg. Nå kan jeg med rette anbefale filmen!
Min kjære og jeg dro inn til hovedstaden i går, 1. januar, og benket oss i sal 4 på Vika kino. Her ble vi tatt med inn i pilegrimenes ganske trange verden ved et av de største valfartsstedene i Europa.
Filmen har fått til dels svært gode kritikker i Norge enda den i utgangspunktet skildrer et miljø og en tenkemåte som er de fleste nordmenn fremmed. Helbredelse i religiøs forstand er et begrep som benyttes av bare visse grupperinger i vårt land. Desto smalere blir det når helbredelsen forventes å foregå i en katolsk setting, med hellig vann, rosenkransbønn og helgenbilder som virkemidler.
Omgitt av dette miljøet reiser rullestolbrukeren Christine med en stor gruppe syke og trengende, tett ledsaget av mannlige og kvinnelige hjelpere fra en katolsk orden, til valfartsstedet Lourdes ved foten av Pyreneene. Gjennom filmen blir vi nesten bedre kjent med de øvrige karakterene i miljøet enn med Christine selv.
Det viser seg at alle har sitt eget, lille motiv for å dra til Lourdes, og alle blir like skuffet da det er Christine og ikke de selv eller en annen som opplever mirakelet. Christine selv derimot, er ikke uberørt, men hun er opptatt av sin framtids lykke, ikke først og fremst av sin sjels frelse.
Det var mange ulike tanker som fylte min kloke ektefelle og meg under filmen og samtalen i bilen på veien hjem. Filmens dvelende observasjon av de ulike pilegrimene og deres spontane dialoger viser på en slående måte hvor små vi mennesker i bunn og grunn er.
Uten å røpe mer vil jeg bare henlede oppmerksomheten mot de siste 2 minuttene av filmen. Den skildrer avskjedsfesten for pilegrimenes tur til Lourdes, og det spilles italiensk popmusikk live til dans. Refrenget i den siste sangen består av ett ord, gjentatt om og om igjen i en huggende 6/8-takt: Felicità – «lykke». Legg merke til hva som vises parallelt med dette refrenget. Her ser vi hvordan det som hvert enkelt menneske dypest sett søker, er like enkelt som fundamentalt.
Som sagt: «Mirakelet i Lourdes» anbefales på det varmeste, spesielt for personer som forstår den katolske tankegangen hos pilegrimene, og kanskje er filmen spesielt severdig for dem som selv har besøkt minnestedet i Lourdes.
- - -
Linker til mer stoff om filmen og Vår Frue i Lourdes:
Første innlegg om Lourdes på denne bloggen.
Offisiell hjemmeside for filmen.
Andreas Dingstads blogginnlegg om filmen på Verdidebatt.no.
Presentasjon av filmen samt billettbestilling på Filmweb.no.

4 kommentarer:

 1. Denne gleder jeg meg til å få se. Dessverre tror jeg nok den blir litt for "smal" til vår lille kino. Må nok vente til den kommer på DVD.
  Har lest mye om filmen nå, men oppdaget den først på denne bloggen!

  SvarSlett
 2. Bra, Vandreren! Det er alltid moro å vite at man er først ute med noe!
  Filmen er definitivt "smal", og den kommer sikkert ikke hit til Askim heller. Men den tålmodige venter med letthet på DVDen.

  Vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett
 3. En kommentar fra distributøren av filmen: Det kan godt hende at de mindre kinoene vil vise filmen, men det kan betinge at dere som har lyst til å se den, tar kontakt med deres lokale kino, og ber om at den blir satt opp. Så kan deres venner også få sett den, det burde jo være åpositvt for alle:-) For øvrig takk for kloke ord om filmen, vi oppnår det vi ønsker når vi får slike reaksjoner, og det gleder oss. Men for at vi skal kunne finne flere slike filmer, så er vi avhengige at at dere går på kino - så dermed er oppfordringen sendt.

  Mvh.
  F. Stavik,
  Fidalgo Film

  SvarSlett
 4. Jeg takker F. Stavik i Fidalgo Film for denne kombinerte oppfordringen og forespeilingen! Vi ser jo gjerne filmer som denne, men det er ikke alltid interessen lar seg prioritere. "Mirakelet i Lourdes" var i hvert fall et godt valg, både hos distributøren og oss som kom oss på kino og fikk sett filmen!

  Med vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter