tirsdag 20. oktober 2009

Den bortkomne sønn

I forrige uke fikk jeg ei bok av en god bekjent. Denne personen er kjent som en troende med respektert status i den lokale statskirkemenigheten.
Selv har hun betrodd meg at hun er ”skapkatolikk”, en morsom og megetsigende betegnelse. Selv korte beretninger fra hennes bakgrunn vitner nemlig om at hun har et nært forhold og kjennskap til Den katolske kirke, men hun har hittil ikke latt dette forholdet føre til konvertering. Derfor omtaler hun seg gjerne som ”skapkatolikk”.
Ettersom hun i sommer fikk rede på at jeg er innmeldt i Den katolske kirke og jobber for å konvertere neste år, kom hun som sagt til meg med ei bok nylig. Boka er skrevet av den nederlandske, katolske presten Henri J. M. Nouwen (1932-96), og bokas norske tittel er: ”Den bortkomne sønn vender hjem”.
Omslaget på boka fylles av Rembrandts maleri med samme tittel, en følsom scene der sønnen omfavnes av sin slitne, grånende far. Den eldste sønnen og et par ukjente tilskuere utgjør de øvrige personene i bildet.
Hele boka på nær 150 sider er egentlig en sammenhengende studie av bildet: Gjetninger, tolkninger, detaljbeskrivelser og forfatterens alle øvrige assosiasjoner til bildet. I bokas første kapittel skriver han at han så bildet i plakatform første gang i 1983. Det har preget livet hans i alle år etterpå.
Boka har 3 hoveddeler. I hver av dem gjennomgår pater Henri Nouwen følelsene, situasjonen, holdningene og målsettingene hos hver av de tre hovedpersonene i maleriet og lignelsen som det framstiller. Den yngste sønnen – han som var bortkommen, den eldste sønnen og faren blir alle tolket i lys av både den bibelske lignelsen og frelseshistorien. Nouwen kommer også med en del psykologiske observasjoner og bemerker i sin klarsynthet at bitterheten hos den eldste sønnen (Luk. 15,29) hindrer ham i å være takknemlig fordi bitterhet og takknemlighet er motsatte egenskaper.
Slike innsiktsfulle beskrivelser av mellommennskelige forhold dukker opp rett som det er i den lille boka. Dessuten forteller den med en helt egen, pietetsfull varme om forholdet mellom menneskene og Guds kjærlighet.
Jeg vil anbefale denne boka på det varmeste. Jeg vil også uttrykke dyp takknemlighet overfor den gode ”skapkatolikken” i min bekjentskapskrets, som var så omsorgsfull å gi meg denne vakre og oppbyggelige kunstbetraktningen.

- - -
Henri J. M. Nouwen: ”Den bortkomne sønn vender hjem”. Verbum forlag 2000.
St. Olav bokhandel har flere titler av
samme forfatter, men ikke akkurat denne. Derimot kan boka fortsatt bestilles fra Verbum Forlag.

2 kommentarer:

  1. Takk for tips om en spennende bok, som omtaler en av mine favoritt lignelser. Lignelsen er også godt omtalt i boken "Jesus fra Nazareth" av Pave Benedict. Anbefales. Skal selv også skrive mer, da om den "Rettferdige sønn vs Den bortkomne sønn"

    SvarSlett
  2. Takk for gode kommentarer, Credo, både her og på et riktig "gammelt" innlegg fra mars måned!
    Boka til pave Benedict har jeg nettopp begynt å lese og har ikke kommet til den nevnte lignelsen ennå. Veldig godt å vite hva jeg har i vente der!
    Snakkes!

    Vennlig hilsen
    Inventus

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter