søndag 2. august 2009

Bloggavhengig

I 3 måneder våren 2007 skrev den svenske rockemusikeren Plura Jonsson i bandet Eldkvarn sin første blogg. Ideen om at han skulle starte med dette kom fra personer i plateselskapet EMI, som tenkte at dette kunne gi den forestående plateutgivelsen stor oppmerksomhet.
Det viste seg å stemme. Grunnen var nok først og fremst at Plura Jonsson var så bunnløst ærlig og åpenhjertig i det han skrev. Svenske artister og kjendiser som han på ett eller annet tidspunkt hadde hatt kontakt med, ble framstilt uten innpakning - nakne, fulle eller dumme. Plura sparte heller ikke sin egen person fra å figurere i ufordelaktige episoder. Avisen Expressen - Sveriges svar på VG - kastet seg over bloggen og siterte den med fett på hver eneste gang den bød på gode skandaler.
Da CDen "Svart blogg" endelig ble utgitt i april 2007, var salget garantert på forhånd, og ganske riktig: For første gang i Eldkvarns historie gikk plata rett inn på førsteplass i platebransjens salgslister!
En bieffekt av bloggskrivingen og suksessen med plateutgivelsen var at Plura Jonsson ble det han kalte "bloggberoende" - "bloggavhengig". Han nøyde seg ikke bare med å skrive lange og fyndige innlegg hver eneste dag i 3 måneder. Han leste også hver eneste kommentar som leserne la inn, og han besvarte kommentarene med nye, ofte pikante tilleggsopplysninger. Å logge seg inn på bloggen hver eneste gang han så en PC, ble en besettelse, og bloggen ble snart en av Sveriges best besøkte. Den som besøkte bloggen aller oftest, var kanskje Plura selv. Enkelte innlegg fikk over 300 kommentarer.
Bloggavhengigheten avtok muligens hos Plura etterhvert, men da ny hjemmeside ble opprettet i forkant av den siste plateutgivelsen, fikk også denne preg av en blogg, selv om han i starten benyttet videokamera til mye av innholdet. Nettsiden heter www.hungerhotell.se, og CDen, som ble utgitt i desember i fjor, het nettopp "Hunger Hotell".
Å skrive blogg er blitt en mote, en trend og en måte å gjøre seg hørt og sett på. Det fins masse moderne psykologi sagt og skrevet om blogging og bloggere. At aktiviteten uansett kan skape avhengighet, vet vi som driver med det. Akkurat nå i kveld tenker jeg at både fredag og lørdag har passert uten at jeg har skrevet noe innlegg. Jeg har planene klare for innlegget som skal komme i morgen - slik ytrer bloggavhengigheten seg i form av langsiktig tenkning omkring hva man ønsker å ytre overfor omverdenen. For dagen i dag derimot, foreligger kun en løs plan om å fortelle litt om dagens messe i den lokale, katolske kirken.
Det er nemlig slik at vår egen, kjære pater har 3 ukers ferie for tiden, og prester fra andre steder blir utkommandert for å forestå søndagsmessen i dag og de 2 neste søndagene. Derfor var det litt spennende og uvant å gå til messe uten å vite hvem som skulle lede den.
Det viste seg å være en ung og meget sympatisk pater av tamilsk opprinnelse. Han er behørig omtalt i persongalleriet på katolsk.no og heter Clement Inpanathan Amirthanathan. Det var fint å høre ham. Jeg la nok en gang merke til at alle katolske prester er gode til å synge. Kanskje inngår det i opplæringen. Pater Clement slet nok litt med den europeiske tonaliteten, men sangstemmen hans var klar og vakker og hadde en fin vibrato. Ifølge katolsk.no tiltrer han i disse dager stilling som sogneadministrator i Halden, og vi kan bare lykkønske ham selv og menigheten i Halden med det forestående samarbeidet.
Etter avslutningen av dagens messe, mens vi var på vei ut, ble både min kone og jeg prikket på skulderen av en eldre, polsk dame som hvisket til oss "dzien dobry" for på den måten å ønske oss god søndag. Det gjorde godt, det var som en anerkjennelse av oss som faste kirkegjengere og som etniske nordmenn tilhørende en minoritet i menigheten.
Så lite skal det til for å glede en fersking, og så lite skal det til for å gi en som er bloggavhengig, et nytt tema å skrive om. Jeg vurderer å starte en ny blogg for å få utløp for alle ideene. Slett ikke alle ideer jeg får, kan knyttes til min utvikling fram til å bli fullverdig katolikk, men ideene strømmer på hver eneste dag, og det er godt å ha en slik kanal for å plassere alle ord og formuleringer som dukker opp.
Men i morgen vet jeg som sagt allerede hva jeg skal skrive om. Jeg vil til og med anbefale eventuelle blogglesere i Bergen å følge godt med på morgendagens innlegg...!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter