fredag 29. mai 2009

Pinse i skolen

Å forklare småbarn hvorfor vi feirer pinse er ingen enkel sak. I dag, fredag før pinse, ble jeg kastet inn i utfordringen fordi jeg måtte ta en vikartime på 2. klassetrinn ved skolen hvor jeg jobber. Det ble en helt spesiell opplevelse takket være både de lys levende barna selv og boka "Barnebibel for de små" utgitt av Sambåndet Forlag.
Illustrasjoner av Dennas Davis ledsaget teksten i rikelig monn, og fordi barna kjente denne barnebibelen mye bedre enn jeg selv gjør, måtte jeg bruke masse tid på å vise fram bildene.
Ettersom jeg for bare få måneder siden gjenfant min barndoms og ungdoms gudstro i en helt ny form, var det med både glede og spenning jeg så fram til vikartimen i det nye faget RLE - religion, livssyn og etikk.
Det er naturligvis helt uakseptabelt og fullstendig uprofesjonelt av en lærer å la sitt personlige forhold til fag og emne påvirke framstillingen overfor elevene. Det er likevel ikke forbudt å vise ekte glede og inspirasjon over det faglige innholdet. Slik ble det for meg da jeg forberedte timen etter forslag fra læreren som jeg skulle vikariere for.
Timen startet med at jeg spurte om elevene kunne fortelle hva de visste om pinse. En hel rekke armer stakk opp i været, og armenes eiere småhoppet på stolene av iver etter å gi sitt svar. Forslagene varierte fra at det hadde med samene eller Grunnloven å gjøre, til at det var da Jesus kom ned fra himmelen. Dette siste var ikke noe dårlig forslag, men det aller beste svaret kom fra en gutt med foreldre fra et katolsk EU-land ved Middelhavet. Han mente at det var da folk fikk "en sånn ring rundt hodet", og med hånden tegnet han en tydelig glorie rundt hodet sitt for å forklare hva han siktet til.
I mitt stille sinn takket jeg Gud for barneoppdragelsen i katolske hjem og spant videre på denne guttens forklaring. Aller best fant jeg beskrivelsen av den første kristne pinsefeiringen slik "Barnebibel for de små" skildrer den. Her følger den lettfattelige teksten jeg hadde gleden av å få lese høyt for de nitten 7-åringene i klassen. Med denne og et par av de tilhørende, uttrykksfulle illustrasjonene ønsker jeg alle en velsignet pinsehøytid!

Vind og ild

Før Jesus dro hjem for å være hos Gud, ba han vennene sine om å bli i Jerusalem. Han sa at de skulle få en gave der. Derfor ventet de i Jerusalem.

Bildetekst: Disiplene venter i Jerusalem. Legg merke til den avslappede stemningen og de henslengte positurene!

Nå skulle en stor høytid som kalles pinse, begynne. Mange mennesker fra fjern og nær kom til Jerusalem for å feire høytiden. Jesu venner skulle feire den også.
Plutselig hørte de en lyd, lik en sterk vind som blåste. Og de så noe som lignet små flammer som satte seg på dem. Guds Hellige Ånd fylte dem. Det var den gaven Jesus hadde bedt dem vente på!
De begynte å snakke språk de ikke kunne. Mennesker som hadde kommet fra andre land, hørte disiplene tale. Og de kunne forstå det de sa. Språket som Jesu venner talte, var det samme som de selv talte. Folket var forundret!
"Dette er hva Gud har lovet oss," sa Peter. Så fortalte han dem om Jesus. mange mennesker begynte å tro på Jesus den dagen.


Bildetekst: St. Peter erklærer at "dette er hva Gud har lovet oss!" Inspirert illustrasjon i "Barnebibelen for de små".

2 kommentarer:

 1. Bønn til Ånden.


  Hellige Ånd, du vår talsmann hos Gud
  Som bringer fra sjelene bønne bud.
  Som hører hvert sukk, fra hvert lønnlige kammer
  Som stiger hit ned med hellige flammer

  Tenn våre hjerter, nå med din ild
  Så vi fatter at Gud, han er til
  At Han er vårt mål, Han er livets mening
  Bind oss til Ham i evig forening

  Skjenk oss din visdom, Guds Ånd, vi ber
  Så gjennom mørke og død vi ser
  Lyset fra dagen, Guds rikes sol
  Lammet på tronen, på ærens stol.

  God Pinse!

  SvarSlett
 2. Tusen takk, IHa, for dette vakre pinsediktet! Det er en ære å ha dette publisert på denne bloggen!

  Vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter