søndag 4. april 2010

Santa Maria in Trastevere

Hvis du er i Roma og skal besøke mer enn tre kirker, har jeg en anbefaling om hvilken kirke som bør være den fjerde. (De tre obligatoriske er, såvidt jeg vil anta: Peterskirken, Santa Maria Maggiore og San Paolo Fuori Le Mura.) Det er hundrevis av kirker som kan fungere godt på fjerde plass, men rent personlig vil jeg varmt anbefale Santa Maria in Trastevere.
Dette sies å være Romas eldste kirke, bygd på et sted hvor det ble grunnlagt en kirke første gang på tidlig 300-tall; noen hevder enda tidligere. Den nåværende kirken stammer fra 1100-1200-tallet og er rikt utsmykket med mosaikk både på utsiden og innsiden.
Kirken ligger i Trastevere, "på andre siden av Tiberen", det sjarmerende området der boligene nå for tiden huser kunstnere fra mange nasjoner. Også det skandinaviske kunstnersenteret ligger i dette området. På en stor, åpen plass med fontene i midten ligger kirken diskret inne i et hjørne, slik øverste bilde viser. Santa Maria in Trastevere er en intim og innbydende kirke med rikelige former for gammel fromhet og skjønnhet.
Mosaikken i gulvet foran alteret.

Taket i kirken, heldekorert med geometriske utskjæringer og vakre malerier.

Til venstre framme i koret er det en åpning i veggen lik en bilderamme. Gjennom åpningen ser man takmaleriet fra kapellet innenfor som om maleriet hørte hjemme i den rammen som åpningen utgjør.
Dette er takmaleriet som ses gjennom åpningen i veggen inne i kirkens hovedskip (forrige bilde).

Høyt oppe på kirkens bakre endevegg er det tre helgener avbildet i glassmalerier av langt nyere dato enn selve kirken. Stillaset til venstre viser at kirken stadig er under oppussing og utbedring.

2 kommentarer:

 1. God dag.
  Som en etterhvert ganske så erfaren valfarter til den evige stad og til den storslåtte bys mange og praktfulle kirker, vil jeg gjøre deg oppmerksom på en kirke fra 1500-tallet som etter min mening får liten oppmerksomhet i reisehåndbøkene og i turistbrosjyrene. Kanskje ikke så rart med tanke på det utvalget Roma tross alt kan skilte med, og kirkene du nevner ovenfor er jo alle særs flotte - man blir dessverre lettere blasert med tiden, - men jeg stopper allikevel aldri å forundre og begeistre meg over disse mektige byggverkene på alle mulige måter.
  Vel, vel. Santa Maria in Valicella (Chiesa Nuova) er kanskje min favoritt og har definitivt en kjær plass i mitt hjerte, - dels bygger det på en sterk personlig opplevelse jeg hadde der, og selvfølgelig dens estetiske treffsikre konstruksjon og tiltalende stil.
  http://www.vallicella.org/

  Forøvrig har jeg deltatt i messer i kirkene du nevner i dette innlegget, - og noe som var både litt annerledes og morsomt for en enkel sjel som meg, var å overvære et stort kjendisbryllup(!) i Santa Maria del Popolo forrige høst (visstnok en kirke som kun(?) de med litt høyere rang i samfunnet - som f.eks. TV-stjerner, hehe - får lov til å gifte seg i).
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Hei sorte svane!
  Takk for gode bidrag til mitt kjennskap til Romas mangfold av kirker! Jeg ble til og med litt nysgjerrig på hvilken kjendis eller hvilke kjendiser sitt bryllup du overvar, men det vitebegjæret var vel innkalkulert...?
  Jeg mener å huske at vi var innom S. Maria del Popolo en ettermiddag i fjor høst, men akkurat da foregikk det ikke noe spesielt der inne. Kirken var uendelig vakker, det husker jeg godt.

  Det underligste er at du nevner Chiesa Nuova. Den spaserte jeg forbi for ei uke siden, men da var jeg mett av inntrykk fra de mange andre kirkene, så min kjære og jeg valgte å gå forbi. Det skal vi ikke gjøre neste gang, for å si det slik; da skal vi ta din anbefaling på alvor og stige innenfor!

  Med vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter