tirsdag 12. mai 2009

Positivt på TV

Det er interessante tider om dagen, for nå blir Den katolske kirke nevnt på norske nyheter hver eneste dag. Den viktigste årsaken er nok pave Benedickt XVIs besøk i Israel. Herfra har nyhetssendingene et glimt hver dag, og alle sitter bare og venter på at Den hellige Far skal gå i baret og si noe uheldig. Det har hittil ikke skjedd – tvert imot!
Derfor måtte Dagsavisen i dag, 12. mai, vie hele lederartikkelen på utsagn og utspill som pave Bendict har kommet med tidligere – bl.a. så langt tilbake som i 2006.
Alt tyder på at det pågående besøket i Israel er så grundig og diplomatisk forberedt at Paven ikke kommer til å opptre feil fra noe som helst synspunkt. Dermed blir dagens leder i Dagsavisen litt stusselig, nesten et uttrykk for skuffelse over at Paven klarer å bevege seg uklanderlig mellom de politiske minene i det splittede Israel.
Som om ikke pave Benedicts vellykkede utenlandsreise skulle være nok denne uka, fikk vi i går også oppleve en liten debatt om Den katolske kirke. Det var i NRK2-programmet I kveld, der den glimrende programlederen Christian Strand tok opp utfordringene som framsettes overfor Kirken i den helt nye spillefilmen Angels and Demons. Med seg i studio hadde Strand den unge Dominikaner-søsteren Katarina Pajchel, polsk-norsk nonne med doktorgrad i fysikk.
Det ble en imponerende samtale mellom to dyktige og engasjerte unge mennesker - se denne delen av programmet her: http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/170623
Programleder Strand var som vanlig godt forberedt og stilte spørsmål med stor kunnskap om Kirkens forhold til vitenskapen opp gjennom historien.
Konklusjonen i diskusjonen om den nye filmen var at Kirken denne gang har opptrådt både korrekt og klokt og dessuten langt annerledes enn ventet. Katolske representanter som er blitt intervjuet, har enten unnlatt å kommentere filmens innhold, eller de har anbefalt den som et godt stykke filmhåndverk. Dermed har de klart å høvle ned skandaleforventningene hos verdenspressen. Som en kuriositet ble det nevnt at den eneste kritiske uttalelsen var kommet fra en 105 år gammel kardinal.
Jeg var stolt av å tilhøre Den katolske kirke da jeg så på TV i går kveld. Her fikk Kirkens representanter vise uendlig stor klokskap og dyktighet, og det foregikk i NRKs mest seriøse programmer. Helt strålende!

2 kommentarer:

  1. Interessant tema dette med vitenskap og tro. Dette var forresten en del av grunnen til at jeg har gitt opp mye av arven fra "bibelfundamentalismen".

    Jeg fant ut at denne tradisjonen ofte insiterer på å tolke symbolske ting bokstavlig og bokstavlige ting symbolsk. Dette er igjen et resultat av det kunstige synet man har på Bibelen innen store deler av protestantismen på grunn av at man forkastet Kirken og dermed også autoriteten.

    Angående Galilei, så var det vel egentlig Kopernikus som var først ute med ideen om en heliosentrisk verden, og han var prest og kompis med Paven 50 år før Galilei. Grunnen til at denne læren ikke ble godtatt, var at den ikke var bevist, ikke fordi den nødvendigvis var heretisk. Dessuten var det også innenfor Kirken et veldig fokus på Bibelen i slike reformasjonstider. Jeg mener det er ok at Kirken er konservativ når det gjelder å godta nye ideer.

    Det var artig å se denne "fysikk-nonnen". :-)

    mvh
    rootsman

    SvarSlett
  2. "...på grunn av at man forkastet Kirken og dermed også autoriteten."
    Ja, rootsman, det slår meg stadig at reformasjonen var begynnelsen på slutten for Kirken og folkereligiøsiteten.
    Dette med Galilei og Kopernikus og andre historiske personers forhold til Kirken vet jeg for lite om, men jeg har under all min lesing om de katolske tradisjonene forstått at Kirken virkelig har vært nøye med dokumentasjon i alle saker til alle tider.
    "Fysikk-nonnen" var imponerende! En slik person, med føttene til de grader plantet i 2 presumptivt ulike verdener, har store muligheter til å endre nordmenns oppfatninger og fordommer om katolikker!

    Vennlig hilsen
    Inventus

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter