torsdag 19. februar 2009

1 131 000 000

Om ca to timer sitter jeg i samtale med min lokale pater for å finne ut om det å bli katolikk virkelig er noe for meg, og i så fall hvordan det kan skje fra nå av og framover.
Mine inntrykk fra denne umåtelig viktige samtalen vil bli verbalisert i et nytt blogginnlegg senere i dag.
Akkurat nå, i påvente av samtalen, er det to ytterligheter innenfor katolisismen som gir meg tvil, undring og forvirring.

På den ene siden har vi synsmåter som i går kom til uttrykk i bloggeren minutz3 sin kommentar til min tekst om Torgny Lindgrens trilogi "Nåden har ingen lag". Minutz3 hadde hengt seg opp i en skildring på noen få linjer i boken "Hummelhonung" som innebar "självbefläckelse utförd av en annan person." Den korte og gledesløse episoden det siktes til, har fått minuz3 til ikke å ville lese en eneste bok mer av Torgny Lindgren.
("Selvbesmittelse" kan forøvrig umulig utføres av en annen person, såvidt jeg forstår. I slike tilfeller har handlingen andre og langt mer positivt ladede navn.)
Inntil i går trodde jeg slike holdninger var forbeholdt ene og alene den norske, pietistiske indremisjonsbevegelsen, de lavkirkelige protestantene på bygdene i Norge, især på Sør- og Vestlandet. Den forestående samtalen med min pater vil forhåpentligvis kaste lys over forekomsten av puritanisme i katolske miljøer. Hvis gårsdagens kommentar fra minutz3 er representativ, tror jeg ikke Den katolske kirke er rett sted for meg, etter et over 50 år langt liv med rike erfaringer og inntrykk fra de forskjelligste kulturer og miljøer.

På den den andre siden av omstendigheter som river meg i to motsatte retninger nå i formiddag, er et tall fra en verdensstatistikk. Tallet er 1 131 000 000 - én milliard ett hundre og trettién millioner.
Tallet angir antall katolikker på verdensbasis i 2006.
Én komma én milliard - det er en formidabel menneskeskare. Samtlige ønsker å tilhøre Pavens kirke, de ønsker å bøye kne i de samme helligdommene og å gjøre korsets tegn in nomine Patris et Filii et Spiritu sancti.
En milliard mennesker kan ikke ta feil - kan de vel?
En milliard mennesker vil ikke foretrekke å leve med et gudsforhold de ikke er fornøyde med -vil de vel?
En milliard mennesker går ikke motvillig til messe - gjør de vel?
Jeg vet at svarene ikke kan gis med et ja eller nei her og nå. Jeg vet at svarene vil vokse fram i tiden som kommer, og det starter med min forestående prat på det katolske prestekontoret klokka 12 i dag, 19. februar.

4 kommentarer:

  1. Hej igen Inventus, skulle först också främst vilja be dig att läsa i Katolska Kyrkans Katekes.
    Den är ett försök, så gott det nu går, att sammanfatta den katolska tron. Där står det bland annat att masturbation är en mycket grav synd - alltså en dödssynd. Att missbruka sexualiteten är en mycket svår synd generellt, och Johannes Paulus II har visat oss vägen i "kroppens teologi" ("Theology of the Body"). Det handlar inte om puritanism, utan om just att följa Jesus Kristus, ty Han säger oss att till och med bara se på en person med lust är att begå äktenskapsbrott.

    Det handlar egentligen hela tiden, för oss alla, att fördjupa oss i tron, att inte nöja oss, så att säga. Nåden är oförståelig för oss människor, men genom Guds nåd kan vi också finna kraft att ta itu med det som är fel i våra liv. Det är därför jag personligen tycker att Försoningens Sakrament, bikten, är något av det mest otroliga. Det lyfter verkligen upp en något totalt, får en att så totalt kunna ta itu med problemen, och prästen råd är oftast mycket, mycket goda.

    Sedan vill jag också påpeka att Sanningen inte är beroende av hur många personer som tror på den. Även om ingen tror på det som är sant, så är det ändå lika sant. Om jag inte misstar mig är det fler muslimer än katoliker i världen - det betyder inte att de har rätt.

    Sanningen är oberoende av sådant, eller som ett citat säger "Truth is not decided by a majority vote".

    SvarSlett
  2. Ehem, jeg snakker ikke om puritanisme overfor ens egne handlinger og valg, minutz3. Jeg snakker om synet på litteratur og litterære beskrivelser av romanfigurer som ikke har forpliktet seg til den katolske katekisme.

    SvarSlett
  3. Inventus: det enda är ju egentligen att man skall sträva efter att inte läsa sådant som är dåligt. Det kan faktiskt mycket väl vara en synd att läsa något som handlar om något på det sexuella planet, framförallt, då det oftast är något som människor lockas till lätt att fantisera vidare om, till skillnad från mycket annat (t.ex. våld är ju för de flesta inte alls lika lockande, varför man inte på samma sätt behöver undvika att utsätta sig för våldsskildringar).

    Därför bör man som kristen exempelvis titta bort, eller ännu hellre, inte se alls, eller läsa om samlag eller andra sexuella aktiviteter.

    SvarSlett
  4. Dette med å la seg fasinere av et stort antall som bekjenner seg til samme tro kan da umulig være en grunn til å følge etter!
    Nei jeg tror ikke en milliard mennesker tar feil - like lite som 6 milliarder (altså hele jordas befolkning) heller ikke tar feil, hvis alle hevder at de har funnet noe de vil tro på. Den enkeltes tro er jo sann for den som tror på det, men ikke nødvendigvis for noen andre! Den som hevder at det bare finns en sannhet må jo ha et meget snevert erfaringsgrunnlag. Hvem sa at "enhver er salig i sin tro"?

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter