tirsdag 7. april 2009

Tomas Andersson Wij

Gårsdagens innlegg ble avsluttet med en liten introduksjon til den svenske artisten Tomas Andersson Wij. Han fortjener oppmerksomhet på denne bloggen fordi han gjennom mange av sine sanger tar Gud med som en naturlig bakgrunn for de omstendigheter som skildres i sangene. La oss først ta med noen enkle biografiske fakta:

Tomas Andersson Wij er født i 1971. Han er utdannet journalist og har arbeidet bl.a. i Svenska Dagbladet. Siden tidlig på 2000-tallet har han vært låskriver og artist på heltid. Han har utgitt 8 CD-album, en live-CD, en samle-CD og noen singler. Tomas Andersson Wij er oppvokst i Stockholm der faren var ansatt som pastor i en baptistkirke. Familien stammer fra Hälsingland på kysten av Södra Norrland; slektsnavnet Wij er en forvanskning av Vi, som er navn på ei grend i Hudiksvall kommune. Se ellers samling av aktuelle linker på slutten av dette innlegget.

Høsten 2008 utga journalisten Lennart Göth boka "De tre tornrummen" der han presenterer intervjuer med kjente, svenske forfattere om skriving og tro. En av de 6 forfatterne er den kjente artisten Jonas Gardell; en annen er Torgny Lindgren, som jeg skrev et innlegg om på denne bloggen den 18. februar i år. Den siste som blir intervjuet i boka, er Tomas Andersson Wij. I intervjuet sier han at å skrive sanger er som å skape filmscener. Han benytter få ord for å gi premissene for situasjonsbeskrivelsen, og det meste av forståelsen kommer fra bilder som tilhøreren skaper i sin egen bevissthet, bilder av det som foregår utenfor filmscenen. Derfor er det særdeles mye som uttrykkes uten å bli nevnt eksplisitt i Wijs sanger. Han viser stor tillit til lytterens fantasi og intelligens når han på den måten overlater til den enkelte lytter å skape et totalbilde.
I likhet med alle de viktige låtskriverne i verden skriver også Tomas Andersson Wij låter om kjærlighet. Men han skriver også om en rekke andre omstendigheter, slik det er nevnt i artikkelen på abcnyheter.no, som jeg anbefalte også i gårsdagens innlegg. Det spesielle hos Wij er at enkelte låter handler om noe som ikke er så lett å gripe. Her kan vi iblant fundere på om det er forholdet til Gud det hele handler om.
Wijs nyeste CD utkom våren 2008. Den har tittelen "En sommar på speed". Albumet åpner med en låt om å svømme langt ut fra land. Her gjengis refrenget og andre vers, og spørsmålet er: Hva synger han om?

Jag har simmat långt ut från land och det skymmer
Det känns som om min kraft kommer ta slut
Ska jag hålla i eller ska jag släppa?
Jag har simmat för långt ut från land


Bär mig dit jag ska, led mig den bit jag har kvar
Vem kan lämna en plats han aldrig varit på?
Bär mig dit jag ska, led mig den bit jag har kvar
Om du ser mig, kom och möt mig då


Hva er det som gjør jeg-personen kraftløs? Hva er det han kan velge å holde fast i eller slippe? Hvem skal bære ham, og hvor skal han? - Dette er poesi på høyt nivå. Spørsmålene jeg har stilt, har ingen fasit. Kanskje er det barnetroen det handler om, kanskje er det tilhørighet til et sett verdier - eller kanskje er det forholdet til noe langt mer konkret og prosaisk. Det å vite at Wij har Gud med som en mulig dimensjon i sine tekster, åpner for en uendelighet av tolkningsmuligheter som klart ikke-religiøs poesi mangler.
I intervjuet med Lennart Göth uttaler Tomas Andersson Wij blant annet:
"Jag har en negativ erfarenhet av religion och kyrka som handlar om att man använder ett språk som har till uppgift att förminska och kontrollera. Göra saker och ting mindre hotfulla. Åstadkomma en tröstande förenkling. Men jag vill ha ett andligt språk som förstorar. Ett språk som zoomar ut. Som gör att människor ser att sammanhangen är mycket större, som... som ger frihet, helt enkelt. Att allt är mycket större än jag tänkt kunde vara en ångestfylld tanke, men det är... en fri upplevelse."
Tomas Andersson Wij er etter min oppfatning en stor visekunstner. Det religiøse aspektet i flere av hans tekster utfordrer tankene og konseptene. Han er nok ingen katolikk, men han har et varmt bilde av Guds nærvær i Stockholms forsteder, i forholdet til medmennesker, i enkeltmenneskets forhold til seg selv og sin identitet og historie. Den unge Wijs religiøse aspekt har vært et forsiktig bidrag i å vekke ny interesse for gudstro hos meg.

Nettressurser omkring Tomas Andersson Wij:
Offisiell hjemmeside: http://www.tomasanderssonwij.com/
MySpace: http://www.myspace.com/tomasanderssonwij
Fra Youtube: Jag har simmat långt ut från land; TV-opptak.
Fra Youtube: Sanningen om dig; konsertopptak med Anna Ternheim som solist.
Fra Youtube: Landet vi föddes i.
Fra Youtube: Blues från Sverige.
- God fornøyelse! - Hilsen Inventus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter