fredag 27. mars 2009

Katolisisme på nettet

Det er ikke bare bloggere som skriver om katolsk tro på Internett. Etterhvert har jeg kommet over en hel del nyttige og interessante nettsteder. Aller først vil jeg framheve nettstedet som jeg aller sist er blitt kjent med, nemlig sidene til den amerikanske organisasjonen Catholics for Life (CUL). Ved første øyekast ser det ut til at dette er en organisasjon som kjemper for det ufødte liv. Uavhengig av hva man måtte mene om dette, har nettstedet en virtuell rosenkrans som man ber ved å klikke i midten av kransen og be bønnen som kommer opp. Det kan velges mellom ulike språk, men engelsk er nok det mest aktuelle for skandinaver.
Den virtuelle rosenkransen kan bes her: http://cul.detmich.com/rosary.html
Takk til IHa som opplyste om dette nettstedet i en kommentar til mitt forrige innlegg!

Da jeg forsøkte å finne ut noe om St. Christoffer i innlegget fra sist onsdag, fikk jeg en kommentar av Viking som opplyste at helgenen det gjaldt, opprinnelig het Kristoforos og er omtalt på Den norske, katolske kirkes hjemmesider: http://www.katolsk.no/biografi/kristofr.htm. Etter å ha lest denne beretningen, så jeg at det nederst finnes en link til et 50-talls bilder av St. Christoffer. Her finnes også bildet til venstre, som medaljongen jeg fortalte om, ser ut til å være basert på.
Det interessante er dessuten at galleriet med bilder av St. Christoffer hører med til nettstedet http://saints.sqpn.com/, hvor man kan lese om helgener fra hele verden. Helgenene er sortert alfabetisk eller etter minnedag på kalenderen. Her finnes en katolsk ordbok og oppslagsverk av de forskjelligste slag innen katolske personer og tradisjoner. Saints.sqpn.com er simpelthen en kunnskapskilde av dimensjoner, et nettsted man aldri blir ferdig med!


Det slår meg at de to nettstedene jeg har nevnt ovenfor, har jeg blitt introdusert for gjennom kommentarer til kun mitt forrige innlegg på denne bloggen. Det betyr at kommentarene jeg får, er av uvurderlig betydning når det gjelder å gi meg økt innsikt og større kunnskap!

I forbindelse med rosenkransen har jeg også kommet over en norsk blogg som i stor grad vier seg til dette temaet. Bloggens ansvarlige kaller seg "Oremus" (som betyr "la oss be", såvidt jeg vet), og nettadressen er: http://rosenkransen.wordpress.com/. Rosenkransen er her organisert etter bønner, mysterier og ukedager. Bloggen inneholder også bloggtekster av dypt alvor, samt en god linkliste. Jeg finner denne bloggen spesiell fordi den har den mer eller mindre statiske gjennomgangen av rosenkransens anvendelse i tillegg til dynamiske blogginnlegg med kommentarmulighet.


Til slutt vil jeg også framheve og anbefale det amerikanske nettstedet Catholic Online, http://www.catholic.org/. Nettstedet tar mål av seg til å gi katolikker over hele verden utførlig og aktuell nyhetsdekning og service innenfor katolske interesser. Nettstedet er ekstremt amerikansk, med reklame for reiser og varer, anmodning om å skjenke bidrag, forslag til aktualitetsstoff og oversikt over nettstedets mest populære oppslag.
Noe jeg liker godt ved Catholic Online, er de tallrike videoene man kan se. Her er katolske andakter, katolsk musikk med film eller bilder, presentasjon av hellige eller historiske steder, rapport om undere osv. Dessuten er det anledning å registrere seg og få en egen, gratis e-postadresse for webmail med @catholic.org som domenenavn. Dette i seg selv kan jo gi mulighet for mang en god samtale når noen spør etter ens e-postadresse.


Jeg vet ikke hva slags katolske nettsteder norske katolikker foretrekker, men mangfoldet er også på dette området så stort og omfattende at det finnes noe for enhver smak. Her har jeg nevnt hvilke steder jeg selv setter pris på, og katolske lesere kjenner sikkert disse nettstedene fra før. Hvis ikke, kan jeg jo i all beskjedenhet anbefale disse 4 nettstedene som rike og grundige informasjonskilder og besøkssteder for ettertanke med katolsk fortegn.
Når det får gått enda noen uker med min orientering innenfor Den katolske kirke, vil jeg sikkert ha mange flere og andre katolske nettsteder å anbefale.

6 kommentarer:

 1. http://www.ewtn.com/index.asp Glad du likte linken
  jeg sendte.Tar sjansen på å sende en til.Veldig mye bra stoff her.

  SvarSlett
 2. Takk nok en gang, IHa, for interessant nettressurs! Denne nettadressen var helt ny for meg, og jeg skal gjøre meg kjent med den i nærmeste framtid.
  Det er av helt uvurderlig betydning for meg at jeg får forslag, informasjonsbidrag, anvisninger og eventuelt korrektiver fra "erfarne" katolikker som kjenner norsk kirkeliv godt. Det er katolikker av den typen som naturlig vil bli mine forbilder etterhvert som jeg selv blir verdig å kalles "katolikk".

  SvarSlett
 3. Det er et hav av Katolske ressurser på nettet. Det er ikke så mye på Norsk, men på Englesk f.eks er det mye. Kan liste opp noen av mine favoritter:

  * forums.catholic-convert.com - Dette er et forum for konvertitter, eller mennesker som ønsker å konvertere, eller er interesert i Katoliksismen. Det er Steve Ray sitt forum, som er tidligere protestant, og nå arbeider som leg-appologet. Du kan også besøke hovedsiden: http://catholic-convert.com/

  * http://aomoi.net/blog/ - blogg av en Katolsk prest, som jeg leser ofte.

  * http://scripturecatholic.com/ - en god ressurs hvis en skal debatere med noen om Katolske spørsmål, sjekk også ut lenkene han har på siden sin.

  * http://divinumofficium.com/ - hvis du vil be den eldre versionen av tidebønnene.

  Finnes mye mer, men det er et lite utvalg ihvertfall.

  SvarSlett
 4. Viking: Glimrende! Tusen takk for verdifull informasjon. De linkene du presenterer her, er helt ukjente for meg. Det betyr at jeg har en del å sette meg inn i i de nærmeste dagene! Nå er det lørdag kveld, og jeg vet at søndagen vil gå med dels til messe med korsveien, dels et lokalt kulturarrangement her hvor jeg bor, dels et blogginnlegg om Anton Bruckner.
  Denne bloggen er blitt så sentral i min hverdag at jeg knapt har tid til å gjøre det som ikke-kirkelige og ikke-katolske forbindelser forventer av meg!
  Nettstedene du anbefaler, vil bli kommentert på et seinere tidspunkt.

  Vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett
 5. Tenkte jeg ville tipse om noen ressurser som har vært til stor velsignelse for meg selv og som må få mesteparten av æren for at jeg søker til Den Katolske Kirken:

  http://www.earlychristianwritings.com/
  En kronologisk og fin oversikt over tidlige kristne skrifter.

  http://www.ccel.org/fathers.html
  Her kan du lese online kirkefedrenes skrifter de første tusen årene. Jeg kjøpte forresten også disse bøkene på papirform - det er litt lettere å lese på senga ;-)

  Dessuten er de grisebillige her:
  http://www.christianbook.com/Christian/Books/product/975200776?item_no=30815&event=CFN


  mvh
  rootsman

  SvarSlett
 6. Kjære Rootsman! Tusen takk for linker for et historisk dypdykk! Dette ser spennende ut og vil ganske sikkert være et viktig bidrag for bakgrunnsstoff.
  Jeg planlegger et nytt innlegg om katolske ressurser på nettet ved en litt senere anledning, og da vil slike innspill komme godt med!

  Hilsen Inventus

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter