fredag 24. april 2009

Nye briller

Etter at jeg nå har besluttet å melde meg inn i Den katolske kirke, ser virkeligheten plutselig annerledes ut. Jeg oppdager troende kristne over alt!
En hyggelig opplevelse var det å lese dagens lokalavis, der det var et intervju over 2 helsider med ei ungjente som i nærmeste framtid vil bli konfirmert i Den norske kirke. Akkurat denne jenta var elev på skolen hvor jeg jobber for bare 2 år siden. Nå framstår hun med fullt navn og nesten helsides foto som ikke bare kirkelig konfirmant, men også som kristen. Hun reklamerer på det varmeste for det lokale, lutherske gospelkoret. I tillegg opplyser jenta i det svært åpenhjertige intervjuet at hun vil konfirmeres i kirken fordi foreldrene hennes er kristne.
Jeg kjenner de foreldrene, men visste ikke dette. Her hvor jeg bor, leser man lokalavisen for å lære noe om naboer og kontakter. Jeg for min del ble glad over å lese intervjuet med konfirmanten. Det gagner ikke Den katolske kirke som sådan, men det lærte meg en hel del om en familie jeg kjenner. Dessuten: Det viste meg at det å være troende kristen er ukomplisert og alminnelig - fremdeles, i det 21. århundre.
Jeg søkte etter dette eksklusive intervjuet på lokalavisens nettsider i kveld, men det er ikke lagt ut der. Derimot fant jeg på samme nettsted en artikkel om min kjære, lokale, katolske kirke, en helt ny artikkel om behovet for mer parkeringsplass: http://www.smaalenene.no/nyheter/article4283338.ece. Jeg kan underskrive på at større parkeringsplass er nødvendig, spesielt på søndager!

En annen interessant ting skjedde i kveld, fredag. Jeg så på Grosvold på NRK1, og fikk oppleve Henrik Syse som forfatter av en filosofibok om måtehold. Det var en opplevelse av gjenkjennelse og utvikling, en følelse av å høre fra andre hva jeg selv har sagt og ment i lang tid. Den 20. mars skrev jeg et blogginnlegg om måtehold, en av de 4 kardinaldyder. At Henrik Syse nå har skrevet en hel bok om samme tema, er gledelig. I TV-programmet la han fram temaet med et anstrøk av humor, men ellers med presis samme vinkling som jeg selv har hatt i tenkningen rundt temaet måtehold, den kanskje minst moderne av dydene. Se programmet her:
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/487961; innslaget med Henrik Syse starter etter nøyaktig 20 minutter.

Og så kommer dagens mest personlige opplevelsen av at folk flest er opptatt av gudstro og kirkelig tilhørighet. I kveld, rett etter Dagsrevyen, ringte jeg min far på 85 år, slik jeg pleier på denne tiden i uka. I samtalen pleier vi å oppsummere uka med aktiviteter og opplevelser, helsetilstand og livsgnist, rykter og nyheter. Min far er en meget sterkttroende møtegjenger og korsanger i lutherske foreninger i en annen by enn der jeg bor. For første gang fortalte jeg ham at jeg vil bli katolikk.

Jeg holdt pusten i et sekund eller to etter at nyheten var sluppet. Den gamle ble ustø i røsten og sa at det gledet ham over alle grenser. Å vite at jeg er katolikk var så uendelig mye bedre enn å vite at jeg aldri går i kirken, slik det har vært i de siste 20 årene. Nå kommer jeg i det minste "under hørelsen", som han uttrykte det på sitt kanaanspråk. Min kjære, gamle far fikk dermed en god nyhet i kveld!

Det neste er å informere mine to voksne sønner, som dessverre har fått vokse opp med mangelfull kristelighet etter at de vokste ut av søndagsskolen. Det er mye som skal på plass i de relasjonene som betyr mest for meg når jeg skifter trosretning på denne måten. Disse konfrontasjonene må med i prosessen. Jeg skriver denne bloggen om prosessen, og jeg tvinger meg selv til ikke å skjule noe. Så snart jeg har hatt et møte med pateren i den lokale, katolske kirken og fått skrevet innmeldingspapirene ferdig, vil jeg sende mine sønner i henholdsvis Oslo og Bergen en usedvanlig seriøs sms om deres fars nye kirketilhørighet. Responsen vil bli beskrevet her på bloggen; jeg vet bare ikke akkurat når. Forhåpentligvis vil de forstå at fattern er den samme; det er bare forholdet til Kirken, S:ta Maria menighet og Paven som vil bli så utrolig annerledes.

7 kommentarer:

  1. Lykke til med å fortelle det til dine barn.Mine synes mamma er litt sprø,men begge de to eldste er blitt troende om ikke katolikker.Det er nå 6 år siden jeg konverterte, etter å ha vært "skapkatolikk" nesten bestandig.Må nevne at mitt eldste barnebarn var med da jeg ble optatt. Ikke alle kan ha med barnebarna i sin egen konfirmasjon!

    SvarSlett
  2. IHa: Tusen takk for din personlige og fromme kommentar! Det er godt å se hvordan mine publiserte tanker og opplevelser utløser private beretninger fra bloggens besøkere. Vi er åpenbart mange som har latt oss tiltrekke og overbevise av Den katolske kirkes mysterier!

    SvarSlett
  3. "Nå kommer jeg i det minste "under hørelsen", som han uttrykte det på sitt kanaanspråk."

    Ja, det tror jeg han har rett i!

    Da jeg første gang våget meg til å gå til en messe, var jeg svært usikker på hvor mye forkynnelse fra Skriften man egentlig fikk høre.

    Men det siste året har jeg erfart at Katolske Kirken er veldig nøye med, ikke bare opplesingen av Skriften, men også synes jeg det hviler en veldig høytidelighet over, og respekt for Den Hellige Skrift - egentlig langt mer enn jeg har opplever i de frikirker som påberoper seg å ha "skriften alene" som sin eneste autoritet.

    Jeg synes Kirkeårets tekster er veldig balanserte og relevante og de tilhørende prekener er oftest solid forankret i tekstene, og bekreftet av den tro man finner hos kirkefedre, martyrer og helgener.

    Din far kan nok med rette "glede seg over alle grenser". :-)

    mvh
    rootsman

    SvarSlett
  4. Helt enig, rootsman! Jeg har latt meg glede og inspirere både over tekstlesingenes form og over den teologiske utdypingen som prekenen egentlig er. Dette skrev jeg et innlegg om den 11. februar. Her er link til innlegget:
    http://bankerpapavensport.blogspot.com/2009/02/de-tre-korstegn_11.html

    SvarSlett
  5. PS - tilføyelse til rootsman sin kommentar:
    Du skriver: "Da jeg første gang våget meg til å gå til en messe..."
    Setningen har liksom kvernet rundt i meg i dag, og jeg må bare innrømme at dette med å måtte VÅGE å gå på en messe er i høyeste grad også min erfaring! Jeg visste nøyaktig når jeg kunne oppsøke messen i den lokale, katolske kirken, men det tok flere uker før jeg "våget".
    Den første gangen var en kveldsmesse, og jeg hadde sant å si tatt et par drammer før jeg gikk. Hvis det var hva som skulle til, var det jo ok. Jeg har vært edru hver eneste gang etter den første...!

    Hilsen Inventus

    SvarSlett
  6. Hvilken gledelig reaksjon fra din far!

    Tillykke med sønnene :) Kan hende trenger man litt tid. Noen ganger er det en del informasjon om Kirken som rett og slett trengs å byttes ut. Da er det lurt å be om tålmodighet så man kan svare på spørsmålene med inderlighet og kjærlighet.

    SvarSlett
  7. Ja, Pia, min gamle far er ikke så verst! Når det gjelder de 2 sønnene, venter jeg 2 ulike reaksjoner. Jeg skal tenke nøye over informasjonens form...

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter