fredag 5. mars 2010

En særskilt utfordring

Dette lille bildet viser baksiden av et visittkort jeg stappet i lomma for noen minutter siden. Kortets forside presenterer alle treffpunkter for pateren i den katolske kirken her hvor jeg bor.
Tallene og ordene som er skriblet på kortets hvite bakside, er akkurat hva som er nødvendig å vite for å kunne ta utfordringen pateren ga meg da jeg var innom kirken i ettermiddag: Førstkommende søndag er den faste organisten trolig fraværende, og pateren lurte på om ikke jeg kunne spille i stedet.
Tenk, jeg skal kanskje innta orgelkrakken i Mariakirken på søndag! Ennå klynger jeg meg til håpet om at den vanlige organisten likevel viser seg å dukke opp, men uansett må jeg bruke all ledig tid i dag og i morgen til å øve, simpelthen spille gjennom melodiene og finne egnede akkorder.
Kirken har tydeligvis ingen koralbok liggende. Jeg får bruke det vanlige eksemplaret av salmeboka, hvor melodilinjene står, og så gjelder det å finne en harmonisering som ligger så nær som mulig det som menigheten er vant til.
Det er den faglige utfordringen. De liturgiske melodiene, og å komme med rett forspill til rett tid, verken for tidlig eller for seint. Jeg må være på alerten på orgelkrakken oppe på galleriet, ikke sekund kan jeg slumre hen, men må følge messens gang med en annen oppmerksomhet enn før.
Det er den tekniske utfordringen. Opplevelsen av messen kommer over i en annen dimensjon; jeg skal få være aktiv i messens framdrift!
Jeg har spilt piano så lenge jeg kan huske, uten noen sinne å bli stort mer enn en erfaren amatør. Nå venter en annen oppgave, og jeg må bare undre meg over hvilke planer Gud Fader har med meg når jeg får noe slikt servert snaue to døgn i forveien. En papirlapp med et komplett kirkelig oppdrag!
Egentlig hadde jeg planlagt å skrive om et helt annet tema i dag. Uansett hva det var, lå det milevis unna min mulige debut som katolsk organist. Noen grep inn og endret mine planer for dagens bloggtekst, og nå gjelder det å gjøre mitt beste i forberedelsene - ifall den faste organisten virkelig uteblir!
- Og alt dette er skrevet bare noen minutter etter at utfordringen ble mottatt. Snart kommer tvilen, angsten, reservasjonene, innvendingene og angeren. Hvordan kunne jeg være så lettsindig å svare ja til noe slikt?! Erfaringsmessig går jeg nå et par rastløse døgn i møte.

4 kommentarer:

 1. Det går nok bra, skal be for deg!

  SvarSlett
 2. Takk for din omtanke, IHa! Nå har jeg tilbrakt et par timer med øving på et orgel som tilhører skolen hvor jeg jobber. Mer tid har jeg ikke å bruke i dag, så nå er det bare å stole på at dette går veien!

  Hilsen
  Inventus

  SvarSlett
 3. Mange av salmene i Lov Herren finnes også i Norsk Salmebok. Da finnes det også harmoniseringer i koralboken.

  Det finnes selvfølgelig også mange upubliserte forsøk på harmonisering av messe 14, som diverse katolske organister sitter på rundt omkring. Men hvis du slipper unna Gloria og Credo, så er de største utfordringene ute av verden allerede.

  Når det gjelder de gregorianske messene slik som nr. 8 og 11 i Lov Herren, så ligger det som regel i alle gamle katolske kirker diverse prekonsiliære koralbøker hvor alle disse melodiene er harmonisert. Der har de ligget omtrent siden advent 1969.

  SvarSlett
 4. Takk, Ståle, for konstruktive tips og råd! Det viste seg at jobben bli litt enklere enn ventet for min del, for pateren ønsket musikk kun til salmesangen.
  Jeg tar vare på opplysningene fra deg til en evt. senere anledning. En omtale av selve messen i formiddag kommer på bloggen i morgen, mandag. I kveld rekker jeg ikke stort mer produktivitet...

  Vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter