mandag 15. mars 2010

Hildegard von Bingen

Det er ganske mange år siden første gang jeg hørte om Hildegard von Bingen. Det skjedde under en sommertur med et musikkorps til Rhindalen. En dag førte ferden oss med ferge over Rhinen, og plutselig befant vi oss i en småby ved navn Bingen. Da var det et lyst hode i bussen som bemerket at det vel måtte være her Hildegard von Bingen kom fra.
Lite visste jeg den gangen om den hellige Hildegard, og enda mindre ante jeg om at jeg en gang i framtida - ca 15 år senere - skulle dele hennes tro.
I dag var jeg innom en platebutikk i min egen lille by og fant en Naxos-CD med sanger av Hildegard von Bingen. Den kjøpte jeg, billig som den var, og nå har jeg begynt å nye den vakre, melismatiske sangen med latinsk tekst.
Hildegard levde fra 1098 til 1179. Det er riktig lenge siden! Ifølge omtalen av henne på katolsk.no var hun usedvanlig begavet og fikk både paver og keisere til å lytte til hennes synspunkter. Det var ingen liten respekt hun oppnådde som kvinne i middelalderen.
Hun hadde visjoner og åndelige opplevelser med profetisk innhold, og disse skrev hun ned i vakre og poetiske vendinger. Hun opprettet et kloster ved Bingen, og her fortsatte hun å skrive og å komponere melodier til sine dikt. Hun fikk Pavens tillatelse til å utgi det hun skrev. Hele den vakre og fantastiske historien kan med varmeste anbefaling leses på Den katolske kirkes norske hjemmesider.
Det mest forbausende er at Hildegard von Bingen ennå ikke er helligkåret. Arbeidet med dette startet på 1200-tallet, og i prinsippet pågår det ennå. Katolsk.no beskriver situasjonen slik at "det katolske folk i Tyskland har i århundrer ansett Hildegard som hellig." Likevel har de avgjørende bevisene for hennes helgenstatus uteblitt, og på nettstedet saints.sqpn.com kan vi lese en anmodning fra benediktinerklosteret i Rüdesheim om å melde ifra når noen har opplysninger som kan bidra til hennes helgenkåring.
Dette er det fantastiske ved Den katolske kirke: Gode og dyktige og innsiktsfulle mennesker kan kåres til helgener, men ikke for enhver pris. Bevisene skal være ugjendrivelige; prosessen foregår like seriøst og grundig hver gang, om den så må vare i mange århundrer.
For dem som uansett regner Hildegard for en helgen, har hun skytshelgen status for naturvitenskapsmenn, språkforskere og esperantister.
Tenk det, selveste Hildegard, den tyske middelalderens produktive dikterske og komponistinne, er esperantistenes egen helgen. Det førte meg igjen til et møte med meg selv og min egen fortid; se f.eks. mitt innlegg fra 9. september i fjor eller besøk nettstedet for katolske esperantister.
Jeg har levd et langt liv, føler jeg iblant, og på mange måter er det jo en sannhet. Å møte igjen Hildegard von Bingen på så mange måter som jeg har oppsummert her, viser at en fyr som jeg ikke kan forholde meg likegyldig til en person som levde for 1000 år siden. Hildegard von Bingen var stor i sin tid, og er fremdeles en størrelse det står respekt av. Bare musikken hennes er bevis på dette.

2 kommentarer:

  1. Sist jeg var i en katolske kirke kjøpte jeg en liten bok som het Visdomsord av Hildegard af Bingen. Artig at du skulle nevne henne i denne bloggen! Tror jeg skal lete etter den CD'n.

    SvarSlett
  2. Ja, Vandreren, det er forunderlig hvordan ting dukker opp på flere steder og tilkjennegir sammenhenger man ikke ante fantes. CDON.com har forresten flere CDer med musikk av Hildegard til salgs.

    Vennlig hilsen
    Inventus

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter