søndag 10. oktober 2010

Konvertert

I dag var det den store dagen med den katolske messen der jeg ble opptatt i menigheten som fullverdig katolikk.
Jeg er nå katolikk - uten forklarende tilføyelser eller forbehold!
Det ble en stor dag i alle betydninger av ordet, og jeg kommer til å huske denne messen og alle de overstrømmende hilsenene for resten av livet. Det ble en opplevelse som langt overgikk alle mine forventninger.
Dagen startet ganske nervøst her i boligen på Nedre Henstad; valg av riktig skjorte, slips og sko var ingen lett prosess, men min elskede skar igjennom og valgte farger som matchet hennes eget antrekk. Å lytte til hennes råd var - som alltid! - så vellykket at det ble kommentert av folk i kirken.
Det virket som om pateren markerte fra messens begynnelse at dette var en spesiell dag; ikke nok med at konversjonshandlingen har vært særdeles grundig forberedt av ham og meg i fellesskap, men jeg er også den femte voksne som slutter seg til Sancta Maria menighet i 2010. Ingen dårlig statistikk i den store sammenhengen!
I prekenen la han vekt på søndagstekstens framheving av den ene spedalske som kom tilbake etter å ha blitt helbredet mens de øvrige ni bare forsvant. Budskapet fra Jesus til den ene var: "Din tro har frelst deg." (Luk. 17,19)
Da jeg under navnet Mattias ble kalt fram på kirkegulvet etter prekenen, kjente jeg at knærne skalv, men takket være en liten jukselapp som jeg gradvis gjorde meg uavhengig av, gikk jeg klar av jernteppe og usikkerhet og gjennomførte min del av liturgien på en grei måte med min uunnværelige fadders hånd på skulderen.
Under kommunionen fikk jeg slippe fram før alle andre og mottok kommunionen i begge skikkelser ved at brødet ble dyppet i vinen før jeg mottok det. Dermed var min lykke fullkommen - dette er hva jeg har ventet på og jobbet for gjennom hele denne lange vandringen. At dette øyeblikket skulle bety så uendelig mye, hadde jeg ikke evnen til å se da jeg sjenert og usikker begynte å overvære katolske messer for et par år siden. Ventingen har blitt et aspekt ved prosessen først underveis, lenge etter at målet for vandringen var klart.
Da messen var over, strømmet gratulasjonene til på en måte jeg ikke var forberedt på. Noen hadde med seg blomsterbuketter eller små gaver, og en person var kommet ens ærend fra Oslo for å delta i feiringen med gratulasjon og gaveoverrekkelse. Polakker og kroater som jeg knapt har snakket med, kom hengivent og omfavnet meg, og jeg ble nesten forvirret over den hjertelige mottakelsen hos alle menighetslemmene. Å bli gratulert i så sterk grad er noe jeg for all ettertid vil sette enorm pris på.
Så nå er vandringen fullført. Bloggen i sin nåværende form blir liggende her uendret som et vitnesbyrd og en skildring over hvordan jeg for min del, helt privat og subjektivt, har opplevd oppdagelsen av Kirken og dragningen som fulgte.
Jeg vil rette en varm takk til alle som har vært innom denne bloggen en gang iblant eller regelmessig gjennom en kortere eller lengre del av dens vekst. En spesiell takk til de mange som har kommet med gode, vennlige, veiledende og opplysende kommentarer underveis - ingen nevnt, ingen glemt. I mange tilfeller hadde jeg ikke kommet videre i riktig retning uten det dere har bidratt med.
Gårsdagens bloggtekst hadde et foto fra Glommas ferd langs Askim som illustrasjon. Dagens bilde viser Lågen og Lillehammer sett fra Lysgårdsbakkene. Et sted nede i bebyggelsen ligger en katolsk kirke som jeg ennå ikke har besøkt, og i byens hovedkirke noen kvartaler lenger nord skal jeg i februar delta i min sønns bryllup. Overblikket over Lillehammer symboliserer på sett og vis hvordan jeg fra i dag ser fortid og framtid ovenfra - eller utenfra om man vil - med et endret perspektiv som er belønningen etter å ha tatt seg bryet med å vandre opp i høyden.
Kjære leser: Jeg ønsker deg alt godt og Guds velsignelse på all din ferd!
Med vennlig hilsen Inventus

9 kommentarer:

 1. Det var hyggelig å lese din blogg. Jeg håper du bevarer også fremover din ydmykhet - det var en overraskende egenskap å finne hos en "middelaldrende mann".
  Jeg ba en rosenkrans for deg i dag.

  SvarSlett
 2. Gratulerer og velkommen inn i Kirken Jesus grunnla, og som han lovte å aldri forlate.

  Jeg har fulgt din blogg nesten hele veien, og den har vært til stor inspirasjon for min egen konvertering.

  mvh
  trond jørgensen

  SvarSlett
 3. Gratulerer Inventus.
  Har følgt bloggen din lenge nå, det blir litt rart at det ikke blir noen oppdateringer å følge med på. Håper du kommer tilbake med en ny blogg med dine betraktninger om det å være katolikk!

  Dominus tecum!

  SvarSlett
 4. Tusen takk for gratulasjonene og alle vennlige tanker! Det er både naturlig og nødvendig å vise ydmykhet overfor slike overstrømmende kommentatorer!

  Alt godt!
  Hilsen Inventus

  SvarSlett
 5. Så har jeg altså fulgt deg helt fra starten her. Det gjenstår bare å gratulerer å ønske lykke til på veien videre. Må det bli bra

  mvh

  Undrende

  SvarSlett
 6. Hei Undrende! Jeg husker signaturen din fra flere kommentarer, og det er hyggelig å vite at du har fulgt med hele veien. Alt godt til deg!

  Med vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett
 7. Takk, Anonym, for din hilsen!

  Mvh
  Inventus

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter