tirsdag 24. august 2010

For mye på én dag

Det er 13 måneder siden jeg skrev et uhøytidelig innlegg om valg (23.07.09). Nå er dagen her igjen, den siste lørdagen i august, da polske katolikker på Østlandet samles i Askim for å gå pilegrimsvandring til Mariaholm i Spydeberg.
I fjor kjørte jeg opp ruta på forhånd og lot meg skremme av at den er på ganske nøyaktig 2 mil. Jeg er fortsatt ikke eldre enn at dette skal gå greit; pilegrimene bruker hele dagen på å komme fram.
Det er dessuten mulig å snu på halvveien, etter pause med andakt ved Mariakilden bak Hovin kirke. Her er det også en matstasjon, har jeg forstått av programmet som i dag ble lagt ut på katolsk.no. Det gjør meg forresten ganske stolt å se de kjente stedsnavnene fra lokalmiljøet samt pater Piotr omtalt på denne nyhetssiden på Den katolske kirkes viktigste, norske nettsted.
Men en lørdag i august kan disponeres til så mangt. En sensommerrydding på hytta hadde vært fint på denne tiden, og her hjemme har jeg noe listverk som skulle vært hvitmalt. Dessuten er det det ene og det andre, og i år som i fjor ser jeg at en pilegrimsferd sammen med hovedsakelig utenlandske katolikker kan være både spennende og inspirerende, men også en aktivitet mest for meg selv, en egotrip i forhold til de mer allmennyttige gjøremålene i hus og hytte.
Dette siste kan utsettes, ingen tvil om det. Huset og hytta står der neste helg også. Denne pilegrimsvandringen derimot, foregår én eneste gang i året. I år har jeg dessuten, i motsetning til i fjor, et noe større kjennskap til den salige pater Jerzy Popiełuszko som er polakkenes hovedfokus ved pilegrimsferden.
Jeg er definitivt mer tiltrukket av ideen om å delta i år enn jeg var i fjor. I dag, mens det er bare 4 dager igjen til arrangementet, kan jeg bare si at vi får vente og se. En slik holdning er etter min mening blant de mest nedrige tendensene blant yngre mennesker i vår tid; det gjelder å vente i det lengste med å inngå avtaler ifall et enda bedre tilbud dukker opp før avgjørelsen må tas. Jeg misliker min egen holdning når jeg utsetter beslutningen, men jeg har flere enn meg selv å ta hensyn til, og foreløpig er det i hvert på ingen måte utelukket å delta.
La meg også medgi at jeg i dag kom over et blogginnlegg eller en kronikk på verdidebatt.no og debattantens egen blogg. Tittelen var "Multikultur i Kirken". Innleggets akademiske nivå gjorde inntrykk på meg, og jeg vil anbefale å lese det via en av linkene i dette avsnittet eller fra margen på St. Olavs blogg, hvor jeg selv fant tittelen. Disse tankene om mangfoldet i Den katolske kirke i Norge gjør at dersom jeg må velge bort lørdagens pilegrimsvandring fra Askim til Mariaholm, er det med litt tyngre hjerte enn jeg ville hatt om jeg ikke hadde lest det nevnte innlegget.
Det er utrolig hvordan ting dukker opp og setter sitt preg på valgene i hverdagen!

4 kommentarer:

 1. Kanskje du vet noe om det... På et av våre kart står "Michaels kilde" ved Spydeberg. Da vi dro dit fra Oslo for å sjekke hva slags gammelt og spennende sted dette var (og håpet på en skikkelig lokal legende med erkeengelens åpenbaring etc.), fant vi bare denne "Mariakilden". Vi er fremdeles usikre om vi lette godt nok og om det ikke finnes to kilder der borte, men ingen av de innfødte i de trakter visste noe som helst om hverken Marias eller Michaels kilde.

  SvarSlett
 2. Jana: Det gjorde meg nysgjerrig å høre om "Michaels kilde" i eller ved Spydeberg. Jeg har aldri hørt om den tidligere, og etter å ha spurt personer med stor lokalkunnskap, ser det ut til at en slik kilde er helt ukjent her omkring.
  Mariakilden derimot, er kjent av mange!

  Vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett
 3. Det er når du ikke er helt sikker på om du skal, at du skal. Det vet jeg av erfaring, de er da Gudfeldighetene inntreffer, og du får uventede opplevelser. God Tur!

  SvarSlett
 4. Jeg takker for godt råd, IHa! Det at en slik vandring kan by på uventede opplevelser har jeg tro på. Ennå gjenstår å se om det blir mulig å få til, men lysten har definitivt økt etter ditt råd!

  Vennlig hilsen
  Inventus

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter