fredag 15. mai 2009

Helg med spa og 17. mai


For første gang skriver jeg blogginnlegg i arbeidstiden. Rent bortsett fra at det knapt noen gang har vært tid til å drive med sånt på jobben, har jeg hele tiden villet holde rene linjer: En katolsk blogg skal da ikke skrives i stjålet tid!
I dag derimot, har jeg litt bedre samvittighet for tidsbruken. Jeg kommer til å tilbringe absolutt hele denne dagen og store deler av den neste sammen med kolleger. En sosial opplevelsestur arrangeres for alle som vil, og det dristige flertallet – som jeg faktisk tilhører – kaster oss uti det: Ett døgn på det splitter nye hotellet Zen Resort & Spa i Rømskog! Avreise rett etter arbeidstid i dag. Rett ut i det uvisse i dypet av KrF-kommunen som alltid er først ferdig med stemmetellingen under NRKs valgsendinger.
For å følge opp hotellets filosofiske intensjoner har jeg pakket ned rosenkrans, en bok av Torgny Lindgren og mp3-spiller. Dermed har jeg alibiet i orden når det blir nødvendig å trekke seg meditativt tilbake. Samtlige turdeltakere går omkring yre og euforiske overfor hva som venter oss der borte i skogene ved grensen; dette kan helt klart bli en kollegaopplevelse som gir minner for livet.
Men før vi kommer så langt, før vi slår oss ned i Rømskog og øker kommunens folketall med et par prosent i et døgns tid, før dette skal elevenes skoledag 15. mai fylles med det vanlige nasjonaldagspensumet: Wergeland, 1814, Eidsvoll, Danebrog med blått kors og øvelse på å gå langtur på geledd. Vi skolefolk fortjener virkelig litt spa på denne tiden av året -også!

Så for ikke å glemme hva denne bloggen handler om, vil jeg lansere en erklæring som steg opp i min bevissthet en sen kveld i forrige uke. Den er i sin form inspirert av en spissformulering i en kommentar til et av mine blogginnlegg for flere uker siden. Der hadde bloggeren Tehme Melck skrevet følgende: "Protestanter tror på en bok, katolikker tror på en gud."
Slike forenklinger er tankevekkende og setter komparative og assosiative evner i sving. En lignende oppstilling av den ene læren mot den andre sto klart for meg et par dager etter min overveldende opplevelse under messen forrige onsdag. Med denne formuleringen – vokst fram av subjektive inntrykk gjennom et langt liv og derfor vel verdt å kalles Inventus’ teorem – lar jeg bloggen stå stille fram til 18. mai:

Protestantismen gir deg klausuler for en gudstro du allerede har. Katolisismen gir deg en gudstro du ikke ante at du kunne få.

3 kommentarer:

 1. Det er tøv. Forskjellen mellom katolisisme og protestantisme har med synet på vårt forhold til Gud å gjøre. Protestanter tror ikke at vi kan "kjøpe" oss til avlat.

  BARE BLÅBÆR

  Ta en titt på bloggen min!
  Du må tro at den er fin.
  Dikt jeg skriver - livet om.
  Kom og voks ved blikk og dom!

  SvarSlett
 2. Hmmm... Takk for kommentaren, Anders W. Ellingsen!
  Jeg jobbet en del med den første setningen og innser at jeg likevel valgte et uttrykk som kan feiltolkes. I stedet for "...gir deg klausuler for..." kunne jeg tenke meg å si noe slikt som: "Protestantismen regulerer en gudstro du allerede har. Katolisismen gir deg en gudstro du ikke ante at du kunne få."
  Men det er også mulig at du har rett i at det er tøv alt sammen.

  Hilsen Inventus

  SvarSlett
 3. Anders W Ellingsen - vi katoliker "köper" inte heller avlat. Vi kan däremot göra gärningar för vår avlat, genom att be och göra gott för andra människor. Genom att göra gott försöker vi bli mer lika Kristus, helt enkelt. Om du kallar det att "köpa avlat" så känner jag medlidande med dig.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Site Meter